ßßß
Marzyłam o torcie wysokim, białym jak śnieg i o dużej ilości truskawek .. Wtedy już wiedziałam, że ciasto upiekę z przepisu na Angel Food Cake - to ciasto na samych białkach. Nie jest trudne w wykonaniu, nie jest też pracochłonne, więc nie zrażajcie się długim opisem przygotowania; chciałam, by wszystko było dobrze wyjaśnione. Jeśli posiadacie zamrożone białka, to dobry moment by je odmrozić i wykorzystać :-). Do wykonania masy truskawkowej wykorzystałam aż 750 g truskawek! Zrobiłam z nich prostą frużelinę, którą następnie zmiksowałam z serkiem mascarpone . Pamiętacie to połączenie z babeczek z porzeczkami . Truskawki zawierają sporo wody i mało pektyny, więc ilość żelatyny należało zwiększyć. Udekorowany skromnie, kremem śmietankowym i serduszkami wyciętymi z truskawek .Zastanawiałam się z dziećmi, jak go nazwać.. Kiedy powiedziałam im, że jest przygotowany na Angel Food Cake, od razu zaproponowały nazwę 'Heaven' . Mają rację.. to niebo w gębie ;-).Poniższe składniki na ciasto anielskie są na jedną tortownicę. Z niej uzyskamy 2 grube blaty ciasta. Składniki należy podwoić, czyli upiec 2 takie same ciasta, by otrzymać w sumie 4 blaty. Jeśli chcecie wykorzystać inny przepis na ciasto polecam biszkopt tzw. rzucany - należy go przygotować z 6 jajek (pieczemy 2 biszkopty z 3 jajek i każdy z nich przekrajamy na pół by otrzymać 4 blaty biszkoptowe).Składniki na tortownicę o średnicy 20 cm i wysokości 7 cm:3/4 szklanki i 2 łyżki mąki pszennej tortowej1 szklanka drobnego cukru do wypieków1 szklanka białek (z 7 - 10 białek w zależności od rozmiaru)1/4 łyżeczki soli1 łyżeczka świeżo wyciśnietego soku z cytrynyPrzed rozpoczęciem wykonania ciasta warto dokładnie obejrzeć film na YouTube (dużo pomaga!)Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.1/3 szklanki cukru wymieszać z mąką, przesiać, odłożyć.W misie miksera umieścić białka. Ubijać, na średnich obrotach do momentu spienienia się białek, przez około 40 - 60 sekund. Dodać sól i sok z cytryny. Zwiększyć trochę prędkość i ubijać do momentu uzyskania prawie sztywnej piany z białek, przez 1,5 - 2,5 minuty. Piana nie może być zbyt sztywna.Zmniejszyć obroty miksera na najwolniejsze i wolno dosypać resztę cukru, cały czas ubijając. Zwiększyć obroty i ubijać przez chwilę do momentu uzyskania sztywnej piany (i jeszcze raz: nie tak sztywnej, jak przy bezach i nie suchej).Do powstałej piany w pięciu turach dodawać przesianą mąkę z cukrem, delikatnie mieszając szpatułką do połączenia po każdym dodaniu. Białka nie powinny opaść.Przygotować tortownicę o 20 cm średnicy i wysokości 7cm*. Wyłożyć papierem do pieczenia, wypuszczając papier poza formę.Masę białkową przełożyć do formy. Kilka razy surowe ciasto 'przeciąć' nożem w formie (ma to na celu usunięcie dużych pęcherzy powietrza), wyrównać.Piec w temperaturze 180 - 190ºC przez około 45 minut. Ciasto powinno wyrosnąć ponad foremkę, a pod sam koniec pieczenia (10 - 15 minut przed końcem) może opaść do jej poziomu. Może również popękać. Podczas pieczenia nie wolno otwierać piekarnika. Po upieczeniu sprawdzić, czy ciasto jest wypieczone, wkładając w jego środek patyczek (nie powinno być na nim śladów surowego ciasta).Ciasto wyjąć z piekarnika i wystudzić na kratce, kładąc je na niej do góry nogami :-). Znowu - zapobiega to opadaniu ciasta po upieczeniu. Pozostawić do całkowitego wystudzenia. Po tym czasie delikatnie szpatułką oddzielić ciasto od boków formy, otworzyć formę.Ciasto przekroić na dwa blaty.W identyczny sposób należy upiec drugie ciasto, z takich samych ilości składników, w tej samej formie.* Jeśli Wasza tortownica jest niższa niż podana w przepisie należy użyć formy o większej średnicy .Krem truskawkowy:750 g truskawek, świeżych lub mrożonych3/4 - 1 szklanki cukru1 łyżka soku z cytryny1 łyżka mąki ziemniaczanej rozpuszczona w 1 łyżce wody8 łyżeczek żelatyny w proszku (2 łyżki i 2 łyżeczki) lub 8 listków żelatyny500 g serka mascarpone, schłodzonego1 łyżka płaska = 15 ml1 łyżeczka płaska = 5 mlŻelatynę zalać 1/4 szklanki wody, odstawić do napęcznienia.W małym garnuszku wymieszać owoce z cukrem. Duże truskawki przepołowić. Postawić na palniku o średniej mocy i podgrzewać do rozpuszczenia się cukru i rozmrożenia się owoców, jeśli były wcześniej zamrożone (owoce puszczą sporo soku). Dodać cytrynę, wodę z mąką, dobrze wymieszać, zagotować, zdjąć z palnika.Napęczniałą żelatynę dodać do gorących owoców, wymieszać. Postawić na palniku i podgrzewać, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Nie doprowadzać do wrzenia (żelatyna straci swoje właściwości żelujące). Zdjąć z palnika, pozostawić do wystudzenia.Po wystudzeniu schłodzić w lodówce przez 1 lub 2 godziny. Należy pilnować, by frużelina nie stężała zbyt mocno. Kiedy będzie bardzo gęsta wyjąć z lodówki.W misie miksera umieścić serek mascarpone. Zmiksować do gładkości. Dodawać frużelinę, cały czas miksując, do połączenia. W kremie w dalszym ciągu powinny pozostać malutkie kawałki truskawek. Gotowy krem odłożyć do lodówki, do lekkiego steżenia - schładzać do momentu, aż konsystencja kremu będzie na tyle gęsta, że będzie się nadawał do przekładania tortu.Krem śmietankowy:600 ml śmietany kremówki 36%100 g serka mascarpone1 łyżka cukru pudruWszystkie składniki powinny być schłodzone.Śmietanę kremówkę i serek mascarpone umieścić w misie miksera i zmiksować, do otrzymania gęstego kremu, pod sam koniec ubijania dodając cukier puder.Wykonanie:Na paterze położyć pierwszy blat ciasta. Na niego wyłożyć 1/3 kremu truskawkowego, przykryć kolejnym blatem ciasta.. itd. do wykończenia ciasta i kremu. Ostatnią warstwą powinno być ciasto. Schłodzić w lodówce. Do kolejnej pracy przystąpić po całkowitym stężeniu kremu.Tort po bokach i na górze posmarować grubą warstwą kremu śmietankowego. Przed samym podaniem ozdobić serduchami wyciętymi z truskawek.Przechowywać w lodówce.Smacznego :-).

