Wykonanie
Marzyłam o torcie wysokim,
białym jak śnieg i o dużej ilości
truskawek .. Wtedy już wiedziałam, że ciasto upiekę z przepisu na Angel Food
Cake - to ciasto na samych białkach. Nie jest trudne w wykonaniu, nie jest też pracochłonne, więc nie zrażajcie się długim opisem przygotowania; chciałam, by wszystko było dobrze wyjaśnione. Jeśli posiadacie zamrożone
białka, to dobry moment by je odmrozić i wykorzystać :-). Do wykonania masy truskawkowej wykorzystałam aż 750 g
truskawek! Zrobiłam z nich prostą frużelinę, którą następnie zmiksowałam z
serkiem mascarpone . Pamiętacie to połączenie z babeczek z
porzeczkami .
Truskawki zawierają sporo
wody i mało pektyny, więc ilość
żelatyny należało zwiększyć. Udekorowany skromnie,
kremem śmietankowym i serduszkami wyciętymi z
truskawek .Zastanawiałam się z dziećmi, jak go nazwać.. Kiedy powiedziałam im, że jest przygotowany na Angel Food
Cake, od razu zaproponowały nazwę 'Heaven' . Mają rację.. to niebo w gębie ;-).Poniższe składniki na ciasto anielskie są na jedną tortownicę. Z niej uzyskamy 2 grube blaty ciasta. Składniki należy podwoić, czyli upiec 2 takie same ciasta, by otrzymać w
sumie 4 blaty. Jeśli chcecie wykorzystać inny przepis na ciasto polecam
biszkopt tzw. rzucany - należy go przygotować z 6
jajek (pieczemy 2
biszkopty z 3
jajek i każdy z nich przekrajamy na pół by otrzymać 4 blaty
biszkoptowe).Składniki na tortownicę o średnicy 20 cm i wysokości 7 cm:3/4 szklanki i 2 łyżki
mąki pszennej tortowej1 szklanka drobnego
cukru do wypieków1 szklanka
białek (z 7 - 10
białek w zależności od rozmiaru)1/4 łyżeczki
soli1 łyżeczka świeżo wyciśnietego
soku z cytrynyPrzed rozpoczęciem wykonania ciasta warto dokładnie obejrzeć film na YouTube (dużo pomaga!)Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.1/3 szklanki
cukru wymieszać z
mąką, przesiać, odłożyć.W misie miksera umieścić
białka. Ubijać, na średnich obrotach do momentu spienienia się
białek, przez około 40 - 60 sekund. Dodać
sól i
sok z cytryny. Zwiększyć trochę prędkość i ubijać do momentu uzyskania prawie sztywnej piany z
białek, przez 1,5 - 2,5 minuty. Piana nie może być zbyt sztywna.Zmniejszyć obroty miksera na najwolniejsze i wolno dosypać resztę
cukru, cały czas ubijając. Zwiększyć obroty i ubijać przez chwilę do momentu uzyskania sztywnej piany (i jeszcze raz: nie tak sztywnej, jak przy bezach i nie suchej).Do powstałej piany w pięciu turach dodawać przesianą
mąkę z
cukrem, delikatnie mieszając szpatułką do połączenia po każdym dodaniu.
Białka nie powinny opaść.Przygotować tortownicę o 20 cm średnicy i wysokości 7cm*. Wyłożyć papierem do pieczenia, wypuszczając papier poza formę.Masę
białkową przełożyć do formy. Kilka
razy surowe ciasto 'przeciąć' nożem w formie (ma to na celu usunięcie dużych pęcherzy powietrza), wyrównać.Piec w temperaturze 180 - 190ºC przez około 45 minut. Ciasto powinno wyrosnąć ponad foremkę, a pod sam koniec pieczenia (10 - 15 minut przed końcem) może opaść do jej poziomu. Może również popękać. Podczas pieczenia nie wolno otwierać piekarnika. Po upieczeniu sprawdzić, czy ciasto jest wypieczone, wkładając w jego środek patyczek (nie powinno być na nim śladów surowego ciasta).Ciasto wyjąć z piekarnika i wystudzić na kratce, kładąc je na niej do góry nogami :-). Znowu - zapobiega to opadaniu ciasta po upieczeniu. Pozostawić do całkowitego wystudzenia. Po tym czasie delikatnie szpatułką oddzielić ciasto od
boków formy, otworzyć formę.Ciasto przekroić na dwa blaty.W identyczny sposób należy upiec drugie ciasto, z takich samych ilości składników, w tej samej formie.* Jeśli Wasza tortownica jest niższa niż podana w przepisie należy użyć formy o większej średnicy .Krem
truskawkowy:750 g
truskawek, świeżych lub mrożonych3/4 - 1 szklanki
cukru1 łyżka
soku z cytryny1 łyżka
mąki ziemniaczanej rozpuszczona w 1 łyżce
wody8 łyżeczek
żelatyny w proszku (2 łyżki i 2 łyżeczki) lub 8 listków
żelatyny500 g
serka mascarpone, schłodzonego1 łyżka płaska = 15 ml1 łyżeczka płaska = 5 ml
Żelatynę zalać 1/4 szklanki
wody, odstawić do napęcznienia.W małym garnuszku wymieszać
owoce z
cukrem. Duże
truskawki przepołowić. Postawić na palniku o średniej mocy i podgrzewać do rozpuszczenia się
cukru i rozmrożenia się
owoców, jeśli były wcześniej zamrożone (
owoce puszczą sporo soku). Dodać
cytrynę,
wodę z
mąką, dobrze wymieszać, zagotować, zdjąć z palnika.Napęczniałą
żelatynę dodać do gorących
owoców, wymieszać. Postawić na palniku i podgrzewać, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się
żelatyny. Nie doprowadzać do wrzenia (
żelatyna straci swoje właściwości żelujące). Zdjąć z palnika, pozostawić do wystudzenia.Po wystudzeniu schłodzić w lodówce przez 1 lub 2 godziny. Należy pilnować, by frużelina nie stężała zbyt mocno. Kiedy będzie bardzo gęsta wyjąć z lodówki.W misie miksera umieścić
serek mascarpone. Zmiksować do gładkości. Dodawać frużelinę, cały czas miksując, do połączenia. W kremie w dalszym ciągu powinny pozostać malutkie kawałki
truskawek. Gotowy krem odłożyć do lodówki, do lekkiego steżenia - schładzać do momentu, aż konsystencja kremu będzie na tyle gęsta, że będzie się nadawał do przekładania
tortu.
Krem śmietankowy:600 ml
śmietany kremówki 36%100 g
serka mascarpone1 łyżka
cukru pudruWszystkie składniki powinny być schłodzone.
Śmietanę kremówkę i
serek mascarpone umieścić w misie miksera i zmiksować, do otrzymania gęstego kremu, pod sam koniec ubijania dodając
cukier puder.Wykonanie:Na paterze położyć pierwszy blat ciasta. Na niego wyłożyć 1/3 kremu
truskawkowego, przykryć kolejnym blatem ciasta.. itd. do wykończenia ciasta i kremu. Ostatnią warstwą powinno być ciasto. Schłodzić w lodówce. Do kolejnej pracy przystąpić po całkowitym stężeniu kremu.Tort po bokach i na górze posmarować grubą warstwą
kremu śmietankowego. Przed samym podaniem ozdobić serduchami wyciętymi z
truskawek.Przechowywać w lodówce.Smacznego :-).