Wykonanie
Z faszerowanych warzyw najbardziej lubię
cukinię, ma same zalety :Oczywiście jest pyszna , zdrowa , lekka i syta.Przygotowuje się ją szybko i pasuje za równo na proszony jak i codzienny obiad czy kolację.Z faszerowanymi
cukiniami kombinowałam już na wiele sposobów jednak tak przygotowane , zapiekane z sosem
śmietanowym zawładnęły nie tylko moimi ale i
męża kubkami smakowymi.Jako lekkie dodatki postawiłam na mix
sałat oraz
kiełki brokuła dzięki
czemu daniu dodałam walorów
smakowych , zdrowotnych i uroku.Puste talerze jak najbardziej świadczyły o tym jakie było pyszne




Składniki:2 długie , proste
cukinie300g. mielonej
łopatki wieprzowej
1
cebula8
pieczarek2
pomidory1/2 puszki
kukurydzy konserwowej1/2 pęczka posiekanej
natki pietruszki1 łyżka
przyprawy do
wieprzowinyświeżo mielony
czarny pieprzsólolej rzepakowy do smażeniaSos
śmietanowy:2 opakowania
serka Arla Apetina Naturalny ( każdy 125g.)200ml
śmietanki 30%2
jajka1/2 pęczka posiekanego
kopru1/2 łyżeczki
białego pieprzusól2 szczypty
gałki muszkatołowejDodatkowo:100g. tartej
mozzarellimix
sałatkiełki brokułaPrzygotowanie:Umyte
cukinie przekroić na pół wzdłuż.Łyżką wydrążyć miąższ.
Cebulę i
pieczarki obrać , wszystkie warzywa wraz z miąższem z
cukinii pokroić w małą kostkę.Na patelni rozgrzać
olej , zeszklić
cebulę oraz podsmażyć
mięso.Dodać resztę warzyw ,
natkę pietruszki oraz
przyprawy.smażyć do odparowana płynów.Farszem napełnić
cukinię.



Sos
śmietanowy:
Śmietankę wymieszać z
serkami Arla Apetina do powstania gładkiej konsystencji , zagotować.Ciągle mieszając wbić
jajka , wsypać
koperek oraz
przyprawy.Pozostawić na gazie do momentu aż sos zgęstnieje.Do naczynia żaroodpornego/blaszki wylać 1/2 sosu
śmietanowego , resztę wyłożyć na
cukinie , posypać tartą
mozzarellą.Zapiekać 30 min w piekarniku nagrzanym do 180 st.Na półmiski położyć mix
sałat ,
cukinię , posypać
kiełkami brokuła.







Mniam