ßßß



Składniki:2 długie , proste cukinie300g. mielonej łopatki wieprzowej
1 cebula8 pieczarek2 pomidory1/2 puszki kukurydzy konserwowej1/2 pęczka posiekanej natki pietruszki1 łyżka przyprawy do wieprzowinyświeżo mielony czarny pieprzsólolej rzepakowy do smażeniaSos śmietanowy:2 opakowania serka Arla Apetina Naturalny ( każdy 125g.)200ml śmietanki 30%2 jajka1/2 pęczka posiekanego kopru1/2 łyżeczki białego pieprzusól2 szczypty gałki muszkatołowejDodatkowo:100g. tartej mozzarellimix sałatkiełki brokułaPrzygotowanie:Umyte cukinie przekroić na pół wzdłuż.Łyżką wydrążyć miąższ.Cebulę i pieczarki obrać , wszystkie warzywa wraz z miąższem z cukinii pokroić w małą kostkę.Na patelni rozgrzać olej , zeszklić cebulę oraz podsmażyć mięso.Dodać resztę warzyw , natkę pietruszki oraz przyprawy.smażyć do odparowana płynów.Farszem napełnić cukinię.

Sos śmietanowy:Śmietankę wymieszać z serkami Arla Apetina do powstania gładkiej konsystencji , zagotować.Ciągle mieszając wbić jajka , wsypać koperek oraz przyprawy.Pozostawić na gazie do momentu aż sos zgęstnieje.Do naczynia żaroodpornego/blaszki wylać 1/2 sosu śmietanowego , resztę wyłożyć na cukinie , posypać tartą mozzarellą.Zapiekać 30 min w piekarniku nagrzanym do 180 st.Na półmiski położyć mix sałat , cukinię , posypać kiełkami brokuła.





Mniam