ßßß
Składniki :600 g grzybów (mogą być wymieszane pieczarki, boczniaki, kurki),natka pietruszki,400 g tofu,2 garści startego ementalera o zawartości maksymalnie 5% tłuszczu (ja nie znalazłam takiego więc zrezygnowałam),pół łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej,8 pomidorków koktajlowych (u mnie więcej),4 jajka,sól, pieprz (ja dałam jeszcze inne przyprawy wedle uznania)Wykonanie :Rozgrzać piekarnik do temp. 240 st CGrzyby opłukać, osuszyć i podsiekać na cienkie paseczki. Delikatnie podsmażyć na patelni z powłoką zapobiegającą przywieraniu. Dodać odrobinę posiekanej natki pietruszki, doprawić solą i pieprzem.W misce wymieszać tofu, jajka, ementaler i gałkę muszkatołową. Do masy jajecznej dodać podsmażone grzyby i dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku.Wlać ciasto do formy na tartę lub żaroodpornego naczynia. Ułożyć na wierzchu pomidorki, zanurzając je do połowy w ciescie. Wierzch posypać pietruszką.Piec tartę 40 minut. Sprawdzic czy jest gotowa. Jesli nie, piec jeszcze chwilkę.Tartę można podawać z sałatą.


