ßßß Cookit - przepis na Dieta proteinowa – Tarta (zapiekanka) z grzybami i tofu

Dieta proteinowa – Tarta (zapiekanka) z grzybami i tofu

nazwa

Wykonanie

Przepis pochodzi z książki „Metoda doktora Dukana”
Sądzę, że w przepisie można wykorzystać dozwolone w II fazie warzywa wedle uznania. Podaję wersję podstawową.
*przepis przeniesiony ze starego bloga
Składniki :
600 g grzybów (mogą być wymieszane pieczarki, boczniaki, kurki),
natka pietruszki,
400 g tofu,
2 garści startego ementalera o zawartości maksymalnie 5% tłuszczu (ja nie znalazłam takiego więc zrezygnowałam),
pół łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej,
8 pomidorków koktajlowych (u mnie więcej),
4 jajka,
sól, pieprz (ja dałam jeszcze inne przyprawy wedle uznania)
Wykonanie :
Rozgrzać piekarnik do temp. 240 st C
Grzyby opłukać, osuszyć i podsiekać na cienkie paseczki. Delikatnie podsmażyć na patelni z powłoką zapobiegającą przywieraniu. Dodać odrobinę posiekanej natki pietruszki, doprawić solą i pieprzem.
W misce wymieszać tofu, jajka, ementaler i gałkę muszkatołową. Do masy jajecznej dodać podsmażone grzyby i dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku.
Wlać ciasto do formy na tartę lub żaroodpornego naczynia. Ułożyć na wierzchu pomidorki, zanurzając je do połowy w ciescie. Wierzch posypać pietruszką.
Piec tartę 40 minut. Sprawdzic czy jest gotowa. Jesli nie, piec jeszcze chwilkę.
Tartę można podawać z sałatą.
Źródło:http://wypieczwymaluj.pl/?p=1179