Wykonanie
Przepis pochodzi z książki „Metoda doktora Dukana”Sądzę, że w przepisie można wykorzystać dozwolone w II fazie warzywa wedle uznania. Podaję wersję podstawową.*przepis przeniesiony ze starego bloga

Składniki :600 g
grzybów (mogą być wymieszane
pieczarki, boczniaki,
kurki),
natka pietruszki,400 g
tofu,2 garści startego ementalera o zawartości maksymalnie 5% tłuszczu (ja nie znalazłam takiego więc zrezygnowałam),pół łyżeczki mielonej
gałki muszkatołowej,8
pomidorków koktajlowych (u mnie więcej),4
jajka,
sól,
pieprz (ja dałam jeszcze inne
przyprawy wedle uznania)Wykonanie :Rozgrzać piekarnik do temp. 240 st C
Grzyby opłukać, osuszyć i podsiekać na cienkie paseczki. Delikatnie podsmażyć na patelni z powłoką zapobiegającą przywieraniu. Dodać odrobinę posiekanej
natki pietruszki, doprawić
solą i
pieprzem.W misce wymieszać
tofu,
jajka, ementaler i
gałkę muszkatołową. Do masy jajecznej dodać podsmażone
grzyby i dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku.Wlać ciasto do formy na tartę lub żaroodpornego naczynia. Ułożyć na wierzchu
pomidorki, zanurzając je do połowy w
ciescie. Wierzch posypać
pietruszką.Piec tartę 40 minut. Sprawdzic czy jest gotowa. Jesli nie, piec jeszcze chwilkę.Tartę można podawać z
sałatą.



