Wykonanie

Kiedyś bardzo bałam się jeść zbyt dużo
jajek. Ostatnio słyszałam, że
jajka można jeść codziennie, ale w szkole byłam atakowana jajczanymi hasłami typu "maksymalnie 3
jaja na tydzień", "
jajo to zły cholesterol" i "od jajecznicy rośnie dupa". Od pewnego czasu postanowiłam jeść tyle
jajek ile chcę. Jeżeli za rok
będę miała niesamowicie podwyższony poziom cholesterolu, to przejdę na dietę :).To
jajko jest podrasowanym
jajkiem sadzonym. A w zasadzie to
pieczarki z
pomidorem przykryte
jajkiem sadzonym. Smakują bardzo dobrze, są szybkie, proste i dają się dowolnie modyfikować.
Jajka wydają się idealne na "śniadanie do łóżka". Ja
jadłam je w parzę z koleżanką, która obudziła się i stwierdziła: "mam ochotę na
pieczarki" :).Nazwa została nadana na cześć rolników, od których wzięłyśmy
jajka! Dziękuję bardzo :)Składniki na dwie porcje:2
jaja3–4
pieczarki1/4 średniego
pomidora (obranego ze skóry)
masło (do smażenia)
przyprawy:
sól,
pieprz,
natka pietruszki, albo jakieś
zioła.Pokroić
pieczarki i
pomidora. Smażyć* je na
maśle aż będą miękkie (
pomidory mogą być konsystencji "musu").
Jajko wbić na spodek i wylać ostrożnie na patelnię. Zmniejszyć ogień, smażyć
jajko przez 3–4 minuty aż
białko się zetnie.Przyprawić
jajko.Można podawać z grzanką, na grzance, pod grzanką, albo jako dodatek do dań. Ja podałam z kromką razowej
bułki z ziarnami.* Patelnia musi być do
jajko sadzonego — jak najmniejsza.