ßßß Cookit - przepis na Jaja rolnika

Jaja rolnika

nazwa

Wykonanie

Kiedyś bardzo bałam się jeść zbyt dużo jajek. Ostatnio słyszałam, że jajka można jeść codziennie, ale w szkole byłam atakowana jajczanymi hasłami typu "maksymalnie 3 jaja na tydzień", "jajo to zły cholesterol" i "od jajecznicy rośnie dupa". Od pewnego czasu postanowiłam jeść tyle jajek ile chcę. Jeżeli za rok będę miała niesamowicie podwyższony poziom cholesterolu, to przejdę na dietę :).
To jajko jest podrasowanym jajkiem sadzonym. A w zasadzie to pieczarki z pomidorem przykryte jajkiem sadzonym. Smakują bardzo dobrze, są szybkie, proste i dają się dowolnie modyfikować.
Jajka wydają się idealne na "śniadanie do łóżka". Ja jadłam je w parzę z koleżanką, która obudziła się i stwierdziła: "mam ochotę na pieczarki" :).
Nazwa została nadana na cześć rolników, od których wzięłyśmy jajka! Dziękuję bardzo :)
Składniki na dwie porcje:
2 jaja
3–4 pieczarki
1/4 średniego pomidora (obranego ze skóry)
masło (do smażenia)
przyprawy: sól, pieprz, natka pietruszki, albo jakieś zioła.
Pokroić pieczarki i pomidora. Smażyć* je na maśle aż będą miękkie (pomidory mogą być konsystencji "musu"). Jajko wbić na spodek i wylać ostrożnie na patelnię. Zmniejszyć ogień, smażyć jajko przez 3–4 minuty aż białko się zetnie.
Przyprawić jajko.
Można podawać z grzanką, na grzance, pod grzanką, albo jako dodatek do dań. Ja podałam z kromką razowej bułki z ziarnami.
* Patelnia musi być do jajko sadzonego — jak najmniejsza.
Źródło:http://terazjedzmnie.blogspot.com/2012/03/jaja-rolnika.html