Wykonanie
            Uwielbiam tarty! Robi się je bardzo prosto, szybko, a smakują obłędnie! :)Farsz :700 g 
pieczarek umyłam i pokroiłam w cienkie plasterki. Podsmażyłam na niewielkiej ilości 
oleju rzepakowego razem z dwoma posiekanymi 
cebulami. Smażyłam, aż cały płyn z 
pieczarek odparował. Osoliłam i opieprzyłam do smaku.Ciasto :180 gram 
mąki przesiałam do dużej miski, dodałam 100 g 
masła, 
jajko i płaską łyżeczkę 
soli. Palcami łączyłam składniki, mąż dolewał około 3-4 łyżek zimnej 
wody. Nie należy zagniatać ciasta, a jedynie połączyć składniki palcami. Kiedy składniki się dobrze wymieszały i masa była plastyczna, ulepiłam kulę, zawinęłam w folię i odłożyłam do lodówki. Ciasto 
siedzi w lodówce tyle, ile piekarnik się nagrzewa do 180 stopni.Kiedy piekarnik się nagrzał, rozwałkowałam ciasto na kształt trochę większy niż foremka na tartę. Przy pomocy wałka nałożyłam ciasto na foremkę dokładnie dolepiając ciasto do brzegów, aby po upieczeniu oddało typowy kształt foremki. Ciasto nakłułam widelcem, na wierzch wyłożyłam papier do pieczenia i obciążyłam 
fasolą, aby ciasto się upiekło, ale nie urosło. Wstawiłam do piekarnika na 15 minut. Po tym czasie wyjęłam ciasto, zdjęłam papier z 
fasolą i nałożyłam farsz.W kubeczku wymieszałam 150 ml 
śmietany 30%, 1 
jajko, 1 czubatą łyżkę 
mąki i szczyptę 
soli. Energicznie wymieszałam, aby składniki się połączyły. Gotową masą zalałam 
pieczarki. Na wierzchu ułożyłam kawałki rokpola. Piekłam 25 minut.