Wykonanie
Miałam ochotę na coś z
brokułem. Dawno nie
jadłam, a chodziły za mną warzywa. A, że dodatkowo, nie
jadłam już dawno dania z
makaronem, to powstała zapiekanka :)
Składniki:1
brokuł1
czerwona papryka6
pieczarek1
cebula250 gramów
makaronu farfalle (kokardki)2
jajka200 gramów
śmietanki kremówki 30%1 kulka
sera mozzarella (ale mogą być też dwie)1 łyżka
oleju rzepakowego1 gałązka
pomidorków koktajlowych (ok. 10-11 sztuk)1 łyżka posiekanej
natki pietruszki1 łyżka posiekanego
lubczykupieprzsólZagotowujemy
wodę z
solą i gdy będzie już bąblować wkładamy
brokuła podzielonego na różyczki i gotujemy ok. 10 minutZagotowujemy
wodę z
solą na
makaron, gdy zacznie
woda bąblować - wsypujemy kokardki :) Gotujemy al dente, albo, jeśli ktoś woli - na miękko, wówczas ok. 15 minutNagrzewamy piecyk do 180 stopni
Śmietankę i
jajka mieszamy bezpośrednio w naczyniu żaroodpornym, w którym będziemy piec zapiekankę
Na patelni rozgrzewamy
olej rzepakowyCebulkę drobno siekamy,
pieczarki myjemy i kroimy w plasterki
Cebulę z
pieczarkami wrzucamy na patelnię i na małym ogniu chwilę dusimy
Paprykę kroimy w kwadraciki i przekładamy na patelnię - wszystko jeszcze chwilę podduszamy
Do utrzepanej
śmietanki z
jajkami przekładamy
makaron i mieszamy. Doprawiamy
solą i
pieprzemDodajemy ugotowany
brokuł i podduszone warzywa - mieszamy. Dodajemy
sól i
pieprzSer mozzarella kroimy w małe kwadraciki, a
pomidorki koktajlowe kroimy na półNa wymieszane warzywa układamy
pomidorkiPosypujemy
mozzarellaNaczynie wkładamy do piekarnika i pieczemy ok 10-15 minut - aż
ser się delikatnie przypieczePo upieczeniu całość posypujemy posiekaną
natką pietruszki i
lubczykiemSmacznego :)