Wykonanie
Belgia to
dziwny , ale bardzo urokliwy
kraj , który skupia w sobie wiele kultur , ras , osobowości i kulinarnych odmienności . Ten przepis, jest jednym z wielu , które mnie zachwyciły , nie wszystko jeszcze wiem i nie wszystko odkryłam o tym
kraju , ale powoli , systematycznie , raz na jakiś czas , zamieszczę co ciekawsze pozycje kulinarne 😉 Belgowie kochają kanapki , a w nich pikle i inne dodatki , takie jak pasztety ,
sosy majonezowe , pieczenie itp . Te pikle ,są naprawdę doskonałe , choć narodową potrawą z całą pewnością nie są , jest to raczej lokalny wyrób , a dokładniej patent turka , który prowadzi kebabownię , jakich wiele …. 😉 Cóż , jesień tuż , tuż ..
przetwory w ruch , więc chyba na czasie 😉
Składniki :zalewa :1,5 l
wody1,5 szklanki
octu spirytusowego 10%1,5 szklanki
cukru1 łyżka
soli1 słoik
musztardy – łagodnej , słodkiej ( nasza miodowa jest ok. 😉 )2-3 łyżki
musztardy angielskiej – bardzo ostrej ( tu nie ma zamiennika , trzeba poszukać , najczęściej jest w lidlu lub auchan 😉 )pozostałe :2 ząbki
czosnku na słoikkilka małych –
młodych,
cukinii bez wykształconych , komór nasiennych2-3
czerwone papryki grubościenne
marchewka ( wcześniej ugotowana na półtwardo )
cebulapieprz ziarnisty ( po 10 ziaren na słoik )
gorczyca biała ( łyżeczka na słoik )
ziele angielskie ( 3 kulki na słoik )
liść laurowy ( 1 szt na słoik )
goździki ( 2-3 szt na słoik )
Cukinię myjemy , kroimy w ćwiartki bez obierania , im bardziej kolorowa , tym lepiej 😉
Paprykę oczyszczamy z komór nasiennych i także kroimy , w paski lub inne , dowolne kształty.
Cebulę ,najlepiej pokroić w cienkie piórka, a
marchew w plasterki .
W wyparzonych słoikach układamy naprzemiennie
cukinię ,
paprykę ,
czosnek i pozostałe dodatki z pozycji ” pozostałe ” 😉 Składniki na zalewę , wlewamy do garnka ( oprócz
musztardy , ją dodamy na samym końcu ) i doprowadzamy do wrzenia , zdejmujemy z gazu , dodajemy
musztardę , mieszamy do połączenia składników ( troszkę to trwa 😉 )
Gorącą zalewą , zalewamy
cukinię i zakręcamy . Pasteryzujemy około 15-20 minut od zagotowania . Gotowe , najlepsze zimą 😉 Smacznego !