Wykonanie
Dzisiejszy przepis to pyszna
fasola z
wołowiną w słodko-pikantnym sosie. Danie to wywodzi się z kuchni południowych Stanów Zjednoczonych. Przepis na podstawie LayersOfHappiness .
100 g wędzonego bekonu/boczku – pokrojonego w kostkę1
papryka zielona – pokrojona w kostkę250 g
mielonego mięsa wołowego1 łyżeczka
tymianku2 ząbki
czosnku – obrane, posiekane1 puszka
białej fasoli1 szklanka passaty pomidorowej½ łyżeczki
chili (lub więcej, do smaku)
Sól i świeżo zmielony
czarny pieprz – do smaku
sos barbecue wg Gordona Ramsaya :1 duża
cebula – obrana, posiekana2-4 duże ząbki
czosnku1,5 łyżki
brązowego cukru1 łyżeczka wędzonej
papryki1 łyżka
octu winnego1/3 szklanki dobrej jakości
keczupu*2 łyżki
sosu Worcester1/2 łyżeczki
soli (do smaku)
oliwa z oliwek lub
olej do smażenia1. Przygotowujemy sos: Na niedużej patelni podsmażamy obraną, drobno posiekaną
cebulę z obranym, drobno posiekanym
czosnkiem, aż będzie złota. Dodajemy
brązowy cukier i smażymy, aż
cukier zacznie się karmelizować. Następnie dodajemy wędzoną
paprykę i smażymy jeszcze kilka chwil, mieszając. Pilnujemy, by nie przypalić karmelu. Wlewamy
ocet,
keczup i
sos Worcester. Gotujemy, mieszając od czasu do czasu, aż sos zgęstnieje (do pożądanej przez nas gęstości).2. W garnku, na niewielkiej ilości
oleju, podsmażamy posiekaną
paprykę i
boczek. Po chwili, gdy
boczek będzie lekko rumiany, dodajemy
mielone mięso. Smażymy, mieszając, by przestało być surowe. Dodajemy
czosnek i
tymianek, mieszamy.Następnie dodajemy sos bbq,
fasolę z puszki wraz z zalewą oraz passatę. Zmniejszamy płomień i dusimy całość, as potrawa zgęstnieje. Doprawiamy ostatecznie do smaku
chili,
solą i
pieprzem.Podajemy ze świeżym
pieczywem.* Ponieważ
keczup nadaje sosowi smak, użyjmy produktu dobrej jakości - takiego, który nam smakuje.