Wykonanie
To zdecydowanie najsmaczniejszy i najszybszy w przygotowaniu
sos barbecue, jaki do tej
pory robiłam. Bogaty w smaku, z tą charakterystyczną nutą dymnej wędzonki, która nadaje smak potrawom. Idealnie karmelizuje się podczas zapiekania. Znakomicie pasuje do
mięs, drobiu czy ryb, równie dobrze sprawdzi się na kanapkach. Przepis wg. Gordona Ramsaya .
sos barbecue wg Gordona Ramsaya:1 duża
cebula2-4 duże ząbki
czosnku2 czubate łyżki
brązowego cukru1 łyżeczka wędzonej
papryki1 łyżka
octu winnego2/3 szklanki dobrej jakości
keczupu*2 łyżki
sosu Worcester1/2 łyżeczki
soli (do smaku)
oliwa z oliwek lub
olej do smażeniaNa niedużej patelni podsmażamy obraną, jak najdrobniej posiekaną
cebulę z obranym, drobno posiekanym
czosnkiem, aż będzie złota. Dodajemy
brązowy cukier i smażymy, aż
cukier zacznie się karmelizować. Następnie dodajemy wędzoną
paprykę i smażymy jeszcze kilka chwil, mieszając. Pilnujemy, by nie przypalić karmelu. Wlewamy
ocet,
keczup i
sos Worcester. Gotujemy, mieszając od czasu do czasu, aż sos zgęstnieje (do pożądanej przez nas gęstości).Gotowy sos możemy przelać do słoika i zapasteryzować.Bez pasteryzacji przechowujemy sos w lodowce do 2 tygodni.
* Ponieważ
keczup nadaje sosowi smak, użyjmy produktu dobrej jakości - takiego, który nam smakuje.