ßßß Cookit - przepis na Najlepszy sos barbecue wg Gordona Ramsaya. Szybki sos bbq.

Najlepszy sos barbecue wg Gordona Ramsaya. Szybki sos bbq.

nazwa

Wykonanie

To zdecydowanie najsmaczniejszy i najszybszy w przygotowaniu sos barbecue, jaki do tej pory robiłam. Bogaty w smaku, z tą charakterystyczną nutą dymnej wędzonki, która nadaje smak potrawom. Idealnie karmelizuje się podczas zapiekania. Znakomicie pasuje do mięs, drobiu czy ryb, równie dobrze sprawdzi się na kanapkach. Przepis wg. Gordona Ramsaya .
sos barbecue wg Gordona Ramsaya:
1 duża cebula
2-4 duże ząbki czosnku
2 czubate łyżki brązowego cukru
1 łyżeczka wędzonej papryki
1 łyżka octu winnego
2/3 szklanki dobrej jakości keczupu*
2 łyżki sosu Worcester
1/2 łyżeczki soli (do smaku)
oliwa z oliwek lub olej do smażenia
Na niedużej patelni podsmażamy obraną, jak najdrobniej posiekaną cebulę z obranym, drobno posiekanym czosnkiem, aż będzie złota. Dodajemy brązowy cukier i smażymy, aż cukier zacznie się karmelizować. Następnie dodajemy wędzoną paprykę i smażymy jeszcze kilka chwil, mieszając. Pilnujemy, by nie przypalić karmelu. Wlewamy ocet, keczup i sos Worcester. Gotujemy, mieszając od czasu do czasu, aż sos zgęstnieje (do pożądanej przez nas gęstości).
Gotowy sos możemy przelać do słoika i zapasteryzować.
Bez pasteryzacji przechowujemy sos w lodowce do 2 tygodni.
* Ponieważ keczup nadaje sosowi smak, użyjmy produktu dobrej jakości - takiego, który nam smakuje.
Źródło:http://passionfruit.blox.pl/2015/09/Najlpeszy-sos-barbecue-wg-Gordona-Ramsaya-Szybki.html