Wykonanie
Raz, dwa, trzy, najprostszy obiad gotowy.
4
filety z piersi kurczakaser mozzarellaulubiony
sos barbecue - polecam
sos barbecue wg Gordona Ramsaya:1 duża
cebula2-4 duże ząbki
czosnku2 czubate łyżki
brązowego cukru1 łyżeczka wędzonej
papryki1 łyżka
octu winnego2/3 szklanki dobrej jakości
keczupu*2 łyżki
sosu Worcester1/2 łyżeczki
soli (do smaku)
oliwa z oliwek lub
olej do smażenia1. Przygotowujemy sos.Na niedużej patelni podsmażamy obraną, jak najdrobniej posiekaną
cebulę z obranym, drobno posiekanym
czosnkiem, aż będzie złota. Dodajemy
brązowy cukier i smażymy, aż
cukier zacznie się karmelizować. Następnie dodajemy wędzoną
paprykę i smażymy jeszcze kilka chwil, mieszając. Pilnujemy, by nie przypalić karmelu. Wlewamy
ocet,
keczup i
sos Worcester. Gotujemy, mieszając od czasu do czasu, aż sos zgęstnieje (do pożądanej przez nas gęstości).2. Każdy filet rozkrawamy "po grubości" na pół, by uzyskać dwa cieńsze kotlety. Układamy je w naczyniu do zapiekania i smarujemy sosem. Na wierzch ścieramy na tarce (grube oczka)
ser mozzarella lub tez na każdym kotlecie układamy po plastrze
mozzarelli.3. Potrawę zapiekamy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 st C. przez 15-20 minut, aż
ser się rozpuści a
mięso przestanie być surowe.W ten sam sposób można przygotować również
udka kurczaka. Postępujemy podobnie, tylko pieczemy udka (bez skóry) ok. 45 minut, posypując
serem dopiero pod koniec pieczenia.* Ponieważ
keczup nadaje sosowi smak, użyjmy produktu dobrej jakości - takiego, który nam smakuje.