ßßß Cookit - przepis na Najprostszy kurczak w sosie barbecue

Najprostszy kurczak w sosie barbecue

nazwa

Wykonanie

Raz, dwa, trzy, najprostszy obiad gotowy.
4 filety z piersi kurczaka
ser mozzarella
ulubiony sos barbecue - polecam sos barbecue wg Gordona Ramsaya:
1 duża cebula
2-4 duże ząbki czosnku
2 czubate łyżki brązowego cukru
1 łyżeczka wędzonej papryki
1 łyżka octu winnego
2/3 szklanki dobrej jakości keczupu*
2 łyżki sosu Worcester
1/2 łyżeczki soli (do smaku)
oliwa z oliwek lub olej do smażenia
1. Przygotowujemy sos.
Na niedużej patelni podsmażamy obraną, jak najdrobniej posiekaną cebulę z obranym, drobno posiekanym czosnkiem, aż będzie złota. Dodajemy brązowy cukier i smażymy, aż cukier zacznie się karmelizować. Następnie dodajemy wędzoną paprykę i smażymy jeszcze kilka chwil, mieszając. Pilnujemy, by nie przypalić karmelu. Wlewamy ocet, keczup i sos Worcester. Gotujemy, mieszając od czasu do czasu, aż sos zgęstnieje (do pożądanej przez nas gęstości).
2. Każdy filet rozkrawamy "po grubości" na pół, by uzyskać dwa cieńsze kotlety. Układamy je w naczyniu do zapiekania i smarujemy sosem. Na wierzch ścieramy na tarce (grube oczka) ser mozzarella lub tez na każdym kotlecie układamy po plastrze mozzarelli.
3. Potrawę zapiekamy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 st C. przez 15-20 minut, aż ser się rozpuści a mięso przestanie być surowe.
W ten sam sposób można przygotować również udka kurczaka. Postępujemy podobnie, tylko pieczemy udka (bez skóry) ok. 45 minut, posypując serem dopiero pod koniec pieczenia.
* Ponieważ keczup nadaje sosowi smak, użyjmy produktu dobrej jakości - takiego, który nam smakuje.
Źródło:http://passionfruit.blox.pl/2015/10/Najprostszy-kurczak-w-sosie-barbecue.html