ßßß Cookit - przepis na Pieczona karkówka a la żeberka. Karkówka bbq. Żeberka bbq.

Pieczona karkówka a la żeberka. Karkówka bbq. Żeberka bbq.

nazwa

Wykonanie

Z pewnością wiele osób lubi żeberka. Są dobre zarówno w sezonie letnim, gdy częściej jada się na świeżym powietrzu, jak również zima, kiedy chętniej sięgamy po bardziej pożywne potrawy. dla mnie maja tylko jeden minus - nie jest łatwo kupić ładne żeberka, wystarczająco wysokie, by miały dużo mięsa, i jednocześnie nie za tłuste. Dlatego też wpadłam na pomysł przygotowania karkówki a la żeberka. Smak jest bardzo zbliżony, a dużo łatwiej jest dobrać ładny kawałek mięsa. Oczywiście, według tego przepisu można również przygotować żeberka, wyjdą równie wyśmienicie.
1 kg karkówki wieprzowej
1 cebula
1 łodyga selera naciowego
ok. 1/2 szklanki soku jabłkowego
sucha mieszanka przyprawowa do żeberek lub karkówki:
1 łyżka słodkiej papryki
2 łyżeczki granulowanego czosnku
2 łyżeczki suszonej cebuli w płatkach
1 łyżeczka kminku
1 łyżeczka pieprzu cayenne
1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu
1 łyżeczka soli
2 łyżki brązowego cukru
sos barbecue wg Gordona Ramsaya :
1 duża cebula
2-4 duże ząbki czosnku
2 czubate łyżki brązowego cukru
1 łyżeczka wędzonej papryki
1 łyżka octu winnego
2/3 szklanki dobrej jakości keczupu*
2 łyżki sosu Worcester
1/2 łyżeczki soli (do smaku)
oliwa z oliwek lub olej do smażenia
1. Karkówkę kroimy w grube plastry, po ok. 3 cm grubości.
Nacieramy z obu stron suchą mieszanką przyprawową. Pozostawiamy na godzinę do zamarynowania. Mięso możemy marynować do 8 godzin, jednak wówczas należy je przechowywać w lodówce.
Na dnie naczynia do zapiekania (posiadającego pokrywkę) układamy cząstki obranej, grubo posiekanej cebuli i posiekanego selera. Wlewamy sok. Na warstwie warzyw układamy plastry mięsa tak, by nie były zanurzone w soku. (Jeśli nie mamy naczynia z pokrywką, użyjmy zwykłego naczynia i rękawa do pieczenia).
Mięso pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 st. C przez 1,5 godziny (do zupełnej miękkości).
2. W międzyczasie przygotowujemy sos bbq.
Na niedużej patelni podsmażamy obraną, jak najdrobniej posiekaną cebulę z obranym, drobno posiekanym czosnkiem, aż będzie złota. Dodajemy brązowy cukier i smażymy, aż cukier zacznie się karmelizować. Następnie dodajemy wędzoną paprykę i smażymy jeszcze kilka chwil, mieszając. Pilnujemy, by nie przypalić karmelu. Wlewamy ocet, keczup i sos worcester. Gotujemy, mieszając od czasu do czasu, aż sos zgęstnieje (do pożądanej przez nas gęstości).
3. Upieczone plastry mięsa wyjmujemy ostrożnie z garnka. Układamy pojedynczo na wyłożonej folią aluminiową lub papierem do pieczenia blasze. Każdy plaster smarujemy dokładnie sosem bbq. Mięso możemy podpiec następnie na grillu lub w piekarniku, aż sos się zapiecze i skarmelizuje (ok.5-15 minut).
Identycznie postępujemy, przygotowując z tego przepisu żeberka.
* Ponieważ keczup nadaje sosowi smak, użyjmy produktu dobrej jakości - takiego, który nam smakuje.
Źródło:http://passionfruit.blox.pl/2015/09/Pieczona-karkowka-a-la-zeberka-Karkowka-bbq.html