ßßß
Pora odpocząć od deserów na blogu i napisać przepis na coś konkretnego. Schab gotowany w sosie z porów z dodatkiem nowości od marki Fit&Easy – makaronu z marchewki to moja dzisiejsza propozycja. Przyszły ferie, które w tym roku w Warszawie zapowiadają się całkiem ciekawie ze względu na śnieg. Warto więc po saneczkowym szaleństwie zjeść coś zarówno rozgrzewającego, jak i sycącego.Schab w sosie nie jest daniem trudnym a ze względu na to, że mięsa nie musimy wcześniej podsmażać jego przygotowanie jest wręcz banalne. Danie w zasadzie robi się samo a nasza rola polega głównie na tym aby czasem je przemieszać.
Składniki:około 500g schabu pokrojonego w plastry o grubości około 1 cm1 opakowanie Fit&Easy – makaron z marchewki1 por (biała część, zieloną odstawiamy na wywar)2 łyżki masła klarowanego1 ząbek czosnkuokoło pół łyżeczki suszonego oreganopół łyżeczki słodkiej papryki3 łyżki sosu sojowegosól i pieprz czarny do smaku4-5 łyżek śmietany 30%1 łyżka mąki ziemniaczanejgarść rukoliPora kroimy wzdłuż na pół a następnie dość cienko na pół talarki. Na dużej patelni rozgrzewamy masło i na nim dusimy pora. Dodajemy posiekany ząbek czosnku. Chwilę przesmażamy i dodajemy przyprawy – paprykę i oregano. Doprawiamy lekko solą i pieprzem. Zalewamy około 500ml gorącej wody i dodajemy sos sojowy. Władamy mięso. Garnek przykrywamy. Gotujemy pod przykryciem około godziny co jakiś czas mieszając.Po tym czasie dodajemy marchewkowy makaron i gotujemy jeszcze przez 15 minut. Mięso po tym czasie powinno być miękkie, dodajemy śmietanę oraz opcjonalnie mąkę (przez sitko). Mieszamy, zagotowujemy. Gdy danie jest gotowe przed podaniem posypujemy garścią rukoli.