Wykonanie
Pora odpocząć od deserów na blogu i napisać przepis na coś konkretnego.
Schab gotowany w sosie z
porów z dodatkiem nowości od
marki Fit&Easy –
makaronu z
marchewki to moja dzisiejsza propozycja. Przyszły ferie, które w tym roku w Warszawie zapowiadają się całkiem ciekawie ze względu na śnieg. Warto więc po saneczkowym szaleństwie zjeść coś zarówno rozgrzewającego, jak i sycącego.
Schab w sosie nie jest daniem trudnym a ze względu na to, że
mięsa nie musimy wcześniej podsmażać jego przygotowanie jest wręcz
banalne. Danie w zasadzie robi się samo a nasza rola polega głównie na tym aby czasem je przemieszać.

Składniki:około 500g
schabu pokrojonego w plastry o grubości około 1 cm1 opakowanie Fit&Easy –
makaron z
marchewki1
por (biała część, zieloną odstawiamy na
wywar)2 łyżki
masła klarowanego1 ząbek
czosnkuokoło pół łyżeczki
suszonego oreganopół łyżeczki
słodkiej papryki3 łyżki
sosu sojowegosól i
pieprz czarny do smaku4-5 łyżek
śmietany 30%1 łyżka
mąki ziemniaczanejgarść
rukoliPora kroimy wzdłuż na pół a następnie dość cienko na pół talarki. Na dużej patelni rozgrzewamy
masło i na nim dusimy
pora. Dodajemy posiekany ząbek
czosnku. Chwilę przesmażamy i dodajemy
przyprawy –
paprykę i
oregano. Doprawiamy lekko
solą i
pieprzem. Zalewamy około 500ml gorącej
wody i dodajemy
sos sojowy. Władamy
mięso. Garnek przykrywamy. Gotujemy pod przykryciem około godziny co jakiś czas mieszając.Po tym czasie dodajemy
marchewkowy makaron i gotujemy jeszcze przez 15 minut.
Mięso po tym czasie powinno być miękkie, dodajemy
śmietanę oraz opcjonalnie
mąkę (przez sitko). Mieszamy, zagotowujemy. Gdy danie jest gotowe przed podaniem posypujemy garścią
rukoli.