ßßß
składniki:2 łyżki oleju1 łyżka masła1 por1 ząbek czosnku1 marchewkaschabu bez kości pokrojony w plastryprzyprawy: sól, suszone oregano, czerwona papryka, pieprz, kminek2 łyżki sosu sojowego lub sosu orientalny słodki w stylu indonezyjskim1 łyżeczka mąki ziemniaczanej1 łyżeczka mąki pszennejMięso myjemy, osuszamy i rozbijamy. Oprószamy solą i pieprzem. Pora myjemy i kroimy w plasterki. Marchewkę obieramy i także kroimy w plasterki (lub półplasterki jak jest duża).Na dużej patelni na rozgrzanym oleju obsmażamy z obu stron plastry schabu. Na drugiej patelni lub w dużym rondlu podduszamy na łyżce masła i łyżce oleju pokrojonego pora, dodajemy posiekany czosnek. Wszytsko zalewamy gorącą wodą z sosem sojowym (lub orientalnym), dodajemy przyprawy. Obsmażony schab przekładamy do gotującego się wywaru. Gotujemy pod przykryciem ok. 30 minut. Po tym czasie dorzucamy pokrojoną w plasterki marchew, i gotujemy aż mięso i marchewka będą miękkie. Następnie zagęszczamy sos rozprowadzoną w zimnej wodzie mąką. Zagotowujemy. Jesli trzeba doprawiamy do samku solą i pieprzem.