ßßß
Wspominałam ostatnio, że mam naprawdę niewiele czasu. Na wszystko, w tym na gotowanie. W odstawkę odeszły wymyślne dania - teraz kryterium jest czas (i najlepiej możliwość ugotowania danego dania na 2 dni ;)). Z pomocą przychodzi tu niezawodna Asia i jej schab z marchewką w sosie porowym . Pyszne mięso z jednego garnka, bez potrzeby wcześniejszego obsmażania. Zmieniłam tylko ilość marchewki i czasy gotowania (nie chciałam, żeby z warzywa zrobiła się pomarańczowa paćka). Zapraszam!Składniki:1 łyżka oleju rzepakowego1 łyżka masła1 por1 ząbek czosnku2 niewielkie marchewki700 g schabu bez kościpo szczypcie: suszonego oregano, czerwonej papryki, pieprzu500 ml wody3 łyżki sosu sojowego1 łyżeczka mąki ziemniaczanej1 łyżeczka mąki pszennejW garnku o grubym dnie (u mnie żeliwny) rozgrzać olej i masło, poddusić pokrojonego na półplasterki pora, dodać posiekany czosnek i jeszcze chwilę razem podsmażać. Zalać gorącą wodą z sosem sojowym, dodać przyprawy: suszone oregano, paprykę, pieprz i zagotować.Cienko pokrojony schab (jakieś 0,5 cm, to ważne, żeby danie nie gotowało się wieki!) włożyć w gotujący się wywar. Po ponownym zagotowaniu zmniejszyć ogień do średniego, przykryć garnek i gotować mięso przez około 45 minut. W międzyczasie 2 razy je przewrócić (najszybciej szczypczykami).Dodać obraną i pokrojoną w kosteczkę marchewkę i gotować dalej pod przykryciem do kruchości mięsa przez ok. 30 minut.Przez sitko przesiać obydwie mąki bezpośrednio do mięsa, wymieszać i dokładnie zagotować. Jeśli sos nie jest odpowiednio gęsty - dodać odrobinę więcej mąki i pogotować danie jeszcze kilka minut bez przykrycia.Mięso podałam z ziemniakami z wody i sałatką z kapusty pekińskiej. Równie dobrze sprawdzą się wszelakie "słoikowe" sałatki (np. buraczki!) - dzięki temu obiad będzie jeszcze szybciej.Smacznego!