Wykonanie

Niezwykle aromatyczna, sycąca i rozgrzewająca zupa z indyczych żołądków.Składniki:-1 kg żołądków indyczych-3 l
wody-
marchew-2 łyżki
koncentratu pomidorowego-5 dkg
masła-4 łyżki
mąki pszennej-2 ząbki
czosnku-po kawałku
selera i
pora-2
papryczki chili ( lub
ostra papryka )-gałązki
lubczyku,
bazylii i
pietruszki ( może być susz )-
sól,
pieprz,
słodka papryka,
majeranek,
ziele angielskie,
listek laurowy
Wodę w garnku solimy, dodajemy gałązki
zieleniny,
marchew,
seler,
pora,
czosnek,
ziele angielskie,
liść laurowy i oczywiście żołądki.Gotujemy do miękkości żołądków ok. 75 minut.

Odławiamy żołądki i
marchew do wystudzenia a
wywar cedzimy.

Żołądki kroimy w cienkie paseczki,
marchew w plasterki.


Jeśli użyjemy
papryczki chili - pozbywamy się nasion i drobniutko kroimy.
Wywar zagotowujemy, dodajemy
koncentrat pomidorowy,
słodką paprykę,
pieprz,
papryczkę chili i pokrojone żołądki.Na patelni rozgrzewamy
masło, dodajemy
mąkę i podsmażamy do zrumienienia.Rozrzedzamy
wywarem i przelewamy do garnka.

Gotujemy ok. 10 minut, dodajemy
marchewkę i
majeranek i jeszcze chwilęgotujemy razem.

Zupa gotowa.Świetnie smakuje z grzankami.

Smacznego!