ßßß Cookit - przepis na Schab w warzywach

Schab w warzywach

nazwa

Wykonanie

Najpopularniejszy schab, to schab w panierce.
My proponujemy kruchy i soczysty schab w warzywach.
Składniki:
-ok. 1 kg schabu bez kości
-2 marchewki
-1 duża cebula
-duży strąk czerwonej papryki
-kawałek pora
-ząbek czosnku
-10 suszonych pomidorów
-garść niesolonych orzeszków ziemnych
-przyprawa do mięs
-przyprawa warzywna
-pieprz
-czosnek niedźwiedzi
-olej
-1/3 szklanki wody
Schab kroimy w 1 cm plastry.
Delikatnie rozbijamy przy użyciu folii spożywczej.
Przyprawiamy przyprawą do mięs, pieprzem i czosnkiem niedźwiedzim.
Pozostawiamy na czas krojenia warzyw.
Kroimy:
-pora w cienkie plastry
-cebulę w półplasterki
-marchew w półplasterki
-czosnek w plasterki
-suszone pomidory w paseczki
-paprykę w grubą kostkę
Mieszamy pora z cebulą i czosnkiem i delikatnie przyprawiamy
przyprawą warzywną.
Schab podsmażamy na patelni z olejem, na średnim ogniu.
Po usmażeniu zdejmujemy na talerz.
Na patelnię na pół minuty wrzucamy orzeszki
a następnie cebulę z porem i czosnkiem.
Podsmażamy do zeszklenia.
Dodajemy marchew,
suszone pomidory
a na końcu paprykę.
Smażymy ok. 3 minuty.
Dolewamy wodę, mieszamy i przyprawiamy.
Na dno naczynia żaroodpornego wykładamy warstwę warzyw, na niej układamy schab, nakładamy warstwę warzyw,
ponownie schab i przykrywamy warstwą warzyw.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 st. C na ok. 35-40 minut.
Wyjmujemy z piekarnika
i podajemy z pieczonymi ziemniakami i dowolną surówką, buraczkami lub marynowanymi opieńkami.
Smacznego!
Źródło:http://maminek61.blogspot.com/2015/12/schab-w-warzywach.html