ßßß Cookit - przepis na Karczek w warzywach

Karczek w warzywach

nazwa

Wykonanie

Trudno jest przekazać smak i wygląd potrawy w tekście i na fotografii.
Podobno kiedyś wymyślą takie komputery, które będą emanowały z ekranu choćby zapachem,
ale do rzeczy: smaku tego dania nigdy się nie zapomni.
Karkówka jest podstawowym składnikiem, ale zestaw i sposób przyrządzenia warzyw
gwarantuje niesamowite wrażenia smakowe.
Danie nie jet skomplikowane.
Zaczynamy:
Na fotografii staraliśmy się pokazać 1 kg karkówki bez kości.
Kroimy ją w plastry o grubości ok. 1 cm i nie tłuczemy(!).
Na dno naczynia wlewamy trochę oleju, wsypujemy przyprawę barbecue i delikat do mięs
(po troszku), układamy warstwami plastry karkówki, każdą warstwę posypujemy przyprawami i dodajemy plasterki czosnku. Polewamy olejem i pozostawiamy na ok. godzinę.
W tym czasie przygotowujemy warzywa:
-3 marchewki
-2 cebule
-2 papryki
-kilka suszonych pomidorów
-ząbek czosnku
Wszystkie warzywa kroimy w kostkę.
Cebulę, marchew i paprykę posypujemy niewielką ilością warzywka.
Obsmażamy karkówkę na patelni do zrumienienia na niewielkiej ilości oleju.
Podsmażone plastry przekładamy do żaroodpornego naczynia a na każdy plaster
nakładamy ok. 1 łyżeczkę łagodnego ketchupu.
Na patelnię po karkówce wrzucamy cebulę i marchewkę do czasu zeszklenia cebuli,
a następnie paprykę i suszone pomidory.
Ok. 5-10 minut smażymy warzywa a następnie przekładamy je do naczynia na karkówkę.
Pieczemy w piekarniku przez 60 minut w temp. 180 st. C.
Podajemy jako obiad np. z pieczonymi ziemniaczkami i sałatk ą wielowarzywną (w wersji z olejem) lub inną ulubioną.
Równie dobrze smakuje na ciepło jak i na zimno, np. do kanapki.
Polecamy bardzo gorąco!
Smacznego!
Źródło:http://maminek61.blogspot.com/2013/09/karczek-w-warzywach.html