ßßß Cookit - przepis na idealne korzenne pierniczki last minute!

idealne korzenne pierniczki last minute!

nazwa

Wykonanie

Pierniczki – to mój absolutny cogrudniowy MUST DO. Od około 15 lat nie było grudnia bez pieczenia korzennych ciasteczek. Ok nie oszukujmy się, zajmuje to ładnych parę godzin (najczęsciej w nocy) i przeżyłam niejeden dramat, kiedy po takiej ilości energii i czasu wychodziły… po prostu złe. Zdarzały się niemiłosiernie twarde łamacze zębów, mdłe albo po prostu… w smaku były ok, ale rosły jak szalone i misternie wycinane ludziki, choinki i gwiazdki zamieniały się w bezkształtne twory.
Co roku brałam więc inny przepis licząc, że w końcu trafię na ten idealny. Chyba… cóż. Gdybym była reżyserem opadłabym na krzesło z krzykiem ‚ MAMY TO!”
To zdecydowanie najlepszy przepis pierniczkowy w moich zasobach. Jedyną jego wadą jest fakt, że ciasto musi poleżakować przez kilka godzin w lodówce. I nie radzę pomijać tego etapu!!
Ilość zalet tego przepisu przebija jednak wszystkie inne!!!! Przede wszystkim:
-pierniczki podczas pieczenia zachowują kształty
-w zależności od stopnia rozwałkowania ciasta i długości pieczenia mogą być grubsze i lekko miękkie lub cienkie i odpowiednio chrupiące. nie są jednak twarde i zbite !
-co wynika z poprzedniego punktu – pierniczków nie musicie robić na długo przed świętami i bunkrować w szczelnym pudełku by ‚miękły’ !
-mają idealną proporcję przypraw i mąki
-przepis jest naprawdę nietrudny. tylko zastosujcie się tylko do moich wskazówek na dole!
(3-4 blachy – ok 40 pierniczków)
500-550g mąki pszennej
125g miękkiego masła
150g brązowego cukru
1 jajko
75ml mleka (używam 3,2%)
1/3 szklanki miodu lub syropu klonowego
1 łyżeczka sody oczyszczonej
3 łyżeczki cynamonu
2 łyżeczki imbiru
1 łyżeczka kardamonu
1 łyżeczka zmielonych goździków
1/4 łyżeczki pieprzu
2/3 łyżeczki soli
2 łyżeczki kakao, opcjonalnie
DZIEŃ 1 :
W rondelku podgrzewamy mleko i miód (krótko, mleko ma być lekko ciepłe, nie gorące).
W misce łączymy mąkę łączymy z przyprawami, sodą i solą.
Do drugiej miski przekładamy posiekane nożem masło i cukier. Ucieramy mikserem do powstania jednolitej masy. Dodajemy jajko, mleko z miodem i ponownie miksujemy. Stopniowo dosypujemy połowę mąki cały czas miksując na wolnych obrotach.
Dodajemy drugą połowę mąki i wyrabiamy ciasto dłonią – ciasto powinno być lekko kleiste ! pamiętajcie by nie dosypywać zbyt dużo mąki – jej nadmiar spowoduje, że ciastka mogą wyjść zbyt twarde!
Ciasto zawijamy w folię i schładzamy w lodówce – najlepiej całą noc, a minimum kilka godzin. To ważny etap !
DZIEŃ 2 :
Piekarnik nagrzewamy do 170*C.
Schłodzone ciasto dzielimy na kilka części. Krótko wyrabiamy je w dłoniach by nieco się ociepliło – będzie bardziej elastycznie. W razie czego dodajemy niewielką ilość mąki. Rozwałkowujemy na grubość ok 2mm (między dwoma lekko oprószonymi mąką, woskowanymi papierami do pieczenia będzie najłatwiej).
Wycinamy pierniczki i układamy je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce w lekkich odstępach (pierniczki delikatnie urosną). Pieczemy ok 8-10 minut lub do momentu lub do momentu gdy zaczną lekko brązowieć na bokach.
WSKAZÓWKI
jeśli wolicie by pierniczki miały ciemniejszy kolor dodajcie do nich 1-2 łyżeczki kakao
goździki i kardamon najlepiej samodzielnie rozdrobnić w moździerzu – mają wtedy zdecydowanie mocniejszy aromat!
masło powinno być lekko miękkie – bedzie lepiej miksować się z cukrem
pamiętajcie by nie dosypywać do wyrabianego o wiele wiecej mąki niz w przepisie – jej nadmiar spowoduje, że ciastka mogą wyjść zbyt twarde!
ciasto z tego przepisu jest delikatne i łatwo się rwie, najlepiej rozwałkowywać je między dwoma arkuszami woskowanego papieru do pieczenia – dzięki czemu nie będzie kleić się do wałka ani blatu i ominiemy etap podsypywania mąką.
pierniczki piekłam na funkcji termoobiegu, na środkowej półce piekarnika
po upieczenia ciasteczka są lekko miękkie – po wystudzeniu twardnieją
błyskawiczne muffiny jogurtowe z kruszonką owocami
chrupiące pierniczki z migdałami, jak z IKEI
chrupiące piernikowe ciasteczka owsiane
ciasto czekoladowo-migdałowe z pomarańczami
Źródło:http://thefoodtime.com/idealne-korzenne-pierniczki-last-minute