ßßß Cookit - przepis na cienkie, chrupiące pierniczki z migdałami, najlepsze!

cienkie, chrupiące pierniczki z migdałami, najlepsze!

nazwa

Wykonanie

(ok 70 pierniczków)
250 mąki pszennej
100g zmielonych migdałów (można zastąpić mąką)
100g miodu
50g melasy (można zastąpić miodem)
100g brązowego cukru
100g masła
1 duże jajko
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki mielonych goździków
2 łyżeczki imbiru
2-3 łyżeczki przyprawy piernikowej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
W rondelku na malym ogniu rozpuszczamy maslo z miodem, melasą i cukrem (kryształki cukru powinny calkowicie sie rozpuścić) i odstawiamy do ostygniecia.
Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy przyprawy, sól, proszek do pieczenia, mieszamy.
Dodajemy jajko, wlewamy przestudzona masę maślano-cukrową, mieszamy dużą łyżką do połączenia skladników. Następnie zagniatamy ciasto dłonią (będzie się kleić).
Z ciasta formujemy kulę, owijamy w folię aluminiową i schladzamy w lodówce 1-2h. Schłodzone ciasto, podsypując mąką, walkujemy bardzo cieniutko (2-3mm) i wykrawamy dowolne kształty. Ciasteczka układamy na blaszce z papierem do pieczenia, pieczemy w 180* ok 8 minut. Gotowe!
WSKAZÓWKI
jeśli nie rozpuścicie dobrze cukru, ciasto będzie gorzej się wałkowało a ciastka wyjdą mniej słodkie
mąkę pszenną możecie zmieszać z pełnoziarnistą!
ciasto najwygodniej wałkować na woskowanym papierze do pieczenia – wtedy na pewno się nie poprzykleja i łatwiej będzie przenieść je na blaszkę
ciastka bezpośrednio po upieczeniu zawsze są miękkie – twardnieją po wystudzeniu. ponieważ są cienkie dobrze ich pilnujcie! 3 minuty opóźnienia i mogą się spiec!
ciasto czekoladowo-migdałowe z pomarańczami
czekoladowe muffiny z pomarańczą
domowa czekolada z dodatkami
Źródło:http://thefoodtime.com/cienkie-chrupiace-i-mocno-korzenne-pierniczki-najlepsze