Wykonanie
(ok 70 pierniczków)250
mąki pszennej100g zmielonych
migdałów (można zastąpić
mąką)100g
miodu50g melasy (można zastąpić
miodem)100g
brązowego cukru100g
masła1 duże
jajko1 łyżeczka
cynamonu1/2 łyżeczki mielonych
goździków2 łyżeczki
imbiru2-3 łyżeczki
przyprawy piernikowej1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia1/4 łyżeczki
soliW rondelku na malym ogniu rozpuszczamy
maslo z
miodem, melasą i
cukrem (kryształki
cukru powinny calkowicie sie rozpuścić) i odstawiamy do ostygniecia.Do dużej miski przesiewamy
mąkę, dodajemy
przyprawy,
sól,
proszek do pieczenia, mieszamy.Dodajemy
jajko, wlewamy przestudzona masę
maślano-
cukrową, mieszamy dużą łyżką do połączenia skladników. Następnie zagniatamy ciasto dłonią (będzie się kleić).Z ciasta formujemy kulę, owijamy w folię aluminiową i schladzamy w lodówce 1-2h. Schłodzone ciasto, podsypując
mąką, walkujemy bardzo cieniutko (2-3mm) i wykrawamy dowolne kształty.
Ciasteczka układamy na blaszce z papierem do pieczenia, pieczemy w 180* ok 8 minut. Gotowe!WSKAZÓWKIjeśli nie rozpuścicie dobrze
cukru, ciasto będzie gorzej się wałkowało a
ciastka wyjdą mniej słodkie
mąkę pszenną możecie zmieszać z pełnoziarnistą!ciasto najwygodniej wałkować na woskowanym papierze do pieczenia – wtedy na pewno się nie poprzykleja i łatwiej będzie przenieść je na blaszkę
ciastka bezpośrednio po upieczeniu zawsze są miękkie – twardnieją po wystudzeniu. ponieważ są cienkie dobrze ich pilnujcie! 3 minuty opóźnienia i mogą się spiec!
ciasto
czekoladowo-
migdałowe z
pomarańczamiczekoladowe muffiny z
pomarańcządomowa
czekolada z dodatkami