ßßß



(ok 70 pierniczków)250 mąki pszennej100g zmielonych migdałów (można zastąpić mąką)100g miodu50g melasy (można zastąpić miodem)100g brązowego cukru100g masła1 duże jajko1 łyżeczka cynamonu1/2 łyżeczki mielonych goździków2 łyżeczki imbiru2-3 łyżeczki przyprawy piernikowej1/2 łyżeczki proszku do pieczenia1/4 łyżeczki soliW rondelku na malym ogniu rozpuszczamy maslo z miodem, melasą i cukrem (kryształki cukru powinny calkowicie sie rozpuścić) i odstawiamy do ostygniecia.Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy przyprawy, sól, proszek do pieczenia, mieszamy.Dodajemy jajko, wlewamy przestudzona masę maślano-cukrową, mieszamy dużą łyżką do połączenia skladników. Następnie zagniatamy ciasto dłonią (będzie się kleić).Z ciasta formujemy kulę, owijamy w folię aluminiową i schladzamy w lodówce 1-2h. Schłodzone ciasto, podsypując mąką, walkujemy bardzo cieniutko (2-3mm) i wykrawamy dowolne kształty. Ciasteczka układamy na blaszce z papierem do pieczenia, pieczemy w 180* ok 8 minut. Gotowe!WSKAZÓWKIjeśli nie rozpuścicie dobrze cukru, ciasto będzie gorzej się wałkowało a ciastka wyjdą mniej słodkiemąkę pszenną możecie zmieszać z pełnoziarnistą!ciasto najwygodniej wałkować na woskowanym papierze do pieczenia – wtedy na pewno się nie poprzykleja i łatwiej będzie przenieść je na blaszkęciastka bezpośrednio po upieczeniu zawsze są miękkie – twardnieją po wystudzeniu. ponieważ są cienkie dobrze ich pilnujcie! 3 minuty opóźnienia i mogą się spiec!
ciasto czekoladowo-migdałowe z pomarańczami
czekoladowe muffiny z pomarańczą
domowa czekolada z dodatkami