ßßß
Składniki:30 dag mąki (dałam około 45 dag)szczypta soli1 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżeczka cynamonuszczypta mielonych goździków1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu(polecam dodać przyprawę korzenną)10 dag miękkiego masła10 dag brązowego cukru (miałkiego)3 jajka5 łyżek płynnego mioduWykonanie:Do malaksera wsyp mąkę, sól, proszek do pieczenia, cynamon, goździki i pieprz. Mieszaj, w trakcie mieszania dodaj masło i cukier. Na końcu powoli wlewaj jajka roztrzepane z miodem. Z ciasta uformuj 2 kule, zawiń w folię i włóż do lodówki. Na posypanej mąką stolnicy cienko rozwałkuj schłodzone ciasto. Wycinaj różne kształty, można zrobić otwór na tasiemkę. Ułóż na blasze na papierze do pieczenia i piecz 15-18 minut w 180 stopniach.
/wydrukuj przepis/