Wykonanie
Pepparkakor to szwedzkie pierniczki o wyrazistym aromacie
imbiru,
goździków i
cynamonu, czyli zapachów charakterystycznych dla Świąt Bożego Narodzenia. Ponadto pierniczki charakteryzuje cienkość i chrupkość, co sprawia, że można pokusić się o nazwanie ich "piernikowymi
chipsami". Pepparkakor to pierniczki o niezwykłym, świątecznym smaku i gdy tylko skosztuje się jednego pierniczka - nie sposób nie sięgnąć po następny... i następny...
150 g
miodu100 g
masła100 g
brązowego cukru375 g
mąkiduże
jajko1/4 łyżeczki
sody1/4 łyżeczki
soli1/2 łyżeczki mielonego
cynamonu1/2 łyżeczki mielonego
imbiru1/4 łyżeczki mielonych
goździkówłyżka
przyprawy do pierników
Masło,
miód oraz
cukier podgrzewamy w rondelku do rozpuszczenia składników. Całkowicie studzimy.
Mąkę przesiewamy wraz z
sodą i łączymy z
przyprawami. Następnie wbijamy
jajko i dodajemy wystudzone
masło z
miodem i
brązowym cukrem. Wszystkie składniki mieszamy za pomocą miksera. Gdyby ciasto okazało się zbyt klejące dodajemy jeszcze troszkę
mąki, jednak nie za dużo - ciasto powinno pozostać lekko klejące.Powstałą masę dzielimy na ok. 2-3 części i przekładamy do lodówki na ok. 2 godziny (lub zamrażalki na ok. 20- 30 minut).Po tym czasie każdą porcję ciasta bardzo cienko rozwałkowujemy (ok. 2-3 mm grubości) na stolnicy oprószonej
mąką. Za pomocą dowolnych wykrawaczek wycinamy pierniczki, które następnie przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 5-7 minut w temperaturze 170 stopni do bardzo lekkiego zrumienienia brzegów. Pierniczki należy obserwować podczas pieczenia, ponieważ ze względu na swoją cienkość bardzo łatwo je przypalić.Gotowe pierniczki Pepparkakor przechowujemy w szczelnym pojemniczku lub puszce.Z każdym dniem są coraz lepsze jednak już na drugi dzień po przygotowaniu możemy je chrupać.
źródło inspiracji: deliciousday.com