Wykonanie
Kiedyś, w szale świątecznych zakupów nabyłam spory słoiczek melasy. Część wykorzystałam do zrobienia ogromnej ilości pierniczków- no i niestety, nie były one w moim typie... Melasa sama w sobie jest dla mnie tak samo straszna w smaku, jak lukrecja (ktokolwiek lubi te czarne żelki...?). W związku z tym słoik z ciemnobrązową mazią został szczelnie zamknięty i po świętach zepchnięty do czeluści szuflady. Ostatnio znalazłam go przekopując zasoby kuchni i stwierdziłam, że trzeba jego zawartość do czegoś zużyć i szybko zapomnieć. Wyszukałam w internecie zdjęcia przeuroczych, popękanych
ciasteczek (zdaje się - bardzo popularnych w USA) i stwierdziłam, że właśnie w nich utopię resztki domowego zapasu melasy. Najgorsze, a może najlepsze jest to, że pewnie z ich powodu kupię kolejny jej słoik ;). Zaskoczyły mnie bardzo pozytywnie smakiem, a przede wszystkim cudowną konsystencją. Melasa sprawia, że pozostają w środku leciutko ciągnące. Dodatek
imbiru, którego nigdy nie żałuję, nadaje
ciastkom intensywnie pikantnego posmaku i rozgrzewających właściwości. Bardzo polecam, w moim domu są już na liście ulubionych!Składniki:300 g
mąki1/3 kubka kandyzowanego
imbiru (u mnie bez)2 łyżeczki
sody1/4 łyżeczki
soli180 g
masła, w temperaturze pokojowej180 g jasnego
brązowego cukru1 duże
jajko, w temperaturze pokojowej1/4 kubka melasy1 1/2 łyżeczki świeżo startej skórki z
imbiru (u mnie bez)1 1/2 łyżeczki sproszkowanego
imbiru (u mnie 2 łyżki)1 łyżeczka
cynamonu1/2 łyżeczki sproszkowanych
goździkówok. 90 g
cukru do obtoczenia
ciastekPiekarnik rozgrzać do 175 ºC, dwie blaszki wyłożyć papierem do pieczenia. Wymieszać
mąkę, kandyzowany
imbir,
sodę do pieczenia i
sól w dużej misce. W oddzielnej misce ubić
masło przy pomocy miksera na jasną, puszystą masę (ok. 2 minuty). Stopniowo dodawać
brązowy cukier i nadal ubijać na średnich obrotach przez ok. 3 minuty. Dodać
jajko, melasę, świeży i sproszkowany
imbir,
cynamon i
goździki. Zmiksować do połączenia składników. Wsypać do mieszanki suche składniki z dużej miski w dwóch partiach - po każdej miksując na niskich obrotach, tylko do uzyskania jednolitej konsystencji ciasta.Do miseczki wsypać
cukier do obtaczania. Łyżką odmierzać porcje ciasta, formować w kulkę, obtaczać w cukrze i w takiej formie kłaść na papierze do pieczenia.
Między kulkami ciasta pozostawiać ok. 4-5 cm odstępu. Piec przez ok. 15 minut -
ciasteczka powinny być popękane,
mieć lekko przypieczone brzegi, ale środki powinny pozostać miękkie. Uwaga! Przypalone
ciasteczka mogą być bardzo gorzkie z powodu dodatku melasy! Po upieczeniu przestudzić
ciastka na blaszce, dopiero później przenosić.Smacznego!
Źródło przepisu: www.bellaeats.com