W moim domu pachnie już pomarańczami i wszelkimi korzennymi przyprawami :) a ja wstawiam Wam przepis na pyszne i trochę nietypowe pierniki a mianowicie pierniki flisaka - przepis przywieziony z Muzeum Piernika w Toruniu. Polecam spróbować takiej wersji . Jeśli boicie się, że nie zmiękną Wam już do Świąt włóżcie je do szklanego naczynia wraz ze szklanką wody i zamknijcie pokrywę - wtedy pierniczki ładnie zmiękną :)- 1 szklanka brązowego cukru- 3/4 szklanki miodu- 5 dkg masła ( miękkiego)- 2 jajka- 2 i 2/3 mąki pszennej- 3/4 szklanki ( u mnie wyszło 80g)płatków migdałowych- 3/4 szklanki ( u mnie 90g) orzechów laskowych- 3 łyżki kakao- 1 łyżka cynamonu- 1 łyżeczka zmielonego imbiru- 1/2 łyżeczki potłuczonych goździków- szczypta soli- 1/2 łyżeczki proszku do pieczeniaMIgdały i orzechy miksujemy i dodajemy do mąki. Do suchych składników dodajemy kakao, przyprawy korzenne i proszek do pieczenia. Masło z cukrem i miodem dokładnie ucieramy a potem wbijamy po jajku. Na koniec powoli wciąż ubijając dodajemy suche składniki. Ciasto wyrabiamy na gładkie a następnie albo rozwałkowujemy albo ugniatamy ręką zamoczoną w wodzie ( jest dość lepiące)i wycinamy kształty. Pieczemy w 180-C ok. 12-13 min ( z termoobiegiem). Po wystygnięciu dekorujemy dowolnie.