ßßß Cookit - przepis na Pierniczki orzechowe

Pierniczki orzechowe

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 50
(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
jajka 2 sztuk
masło 100 gramów
miód 0,75 szklanek
cukier brązowy 1 szklanek
mąka 2,75 szklanek
orzechy laskowe 0,75 szklanek
płatki migdałowe 0,75 szklanek
Cynamon 0,5 łyżek deserowych
imbir 0,5 łyżek deserowych
proszek do pieczenia 0,5 łyżek deserowych
soda oczyszczona 0,25 łyżek deserowych
goździki mielone 0,5 łyżek deserowych
sól 1 szklanek
kakao 3 łyżek stołowych
skórka pomarańczowa smażona 0,5 szklanek
Wykonanie:
Mąka orzechowa: zmiksować orzechy, płatki migdałowe, mąkę, kakao, cynamon, imbir, proszek do pieczenia, goździki, sodę oraz sól.
Mikserem ubić masło z miodem i cukrem na krem, dodawać stopniowo po jednym jajku, porcjami wsypywać przygotowaną mąkę orzechową. Na końcu wymieszać z drobno posiekaną skórką pomarańczową. Wilgotnymi rękoma formować nieduże kulki, lekko je spłaszczać i w odstępach układać na blaszkach wyścielonych papierem do pieczenia. piec ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Zimne pierniczki można polukrować.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Polska
Wigilia
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/8914/Pierniczki-orzechowe