Wykonanie

Każdego dnia znajdujemy nowe przepisy i kulinarne inspiracje, ale zupełnie nowy składnik to wielkie wydarzenie! Tymczasem na polskim rynku debiutuje wyjątkowe warzywo – kalerosse ™!
Marka Fit&Easy jako pierwsza w naszym
kraju wprowadza całkowitą nowość. Kalerosse™ to wyśmienite zielone warzywo będące połączeniem
brukselki i
jarmużu – mające bardzo szerokie zastosowania kulinarne, unikalny smak i mnóstwo wartości odżywczych.Kalerosse™ w przekroju przypomina
brukselkę, lecz jego faliste listki tworzą zielono-fioletowe rozetki. Piękny, efektowny wygląd to jednak nie wszystko. Unikalne połączenie charakterystycznego smaku
brukselki ze słodkawym, lekko
orzechowym posmakiem
jarmużu daje zbalansowany, delikatny i jedyny w swoim rodzaju efekt. Warzywo doskonale smakuje sauté, można jeść je na surowo, piec w piekarniku, grillować, dusić i gotować. Świetne jako dodatek do kanapek, sałatek, warzywnych przekąsek i dań głównych.Postanowiłam się przekonać czy rzeczywiście jest to takie cudo jak je opisują. Przygotowałam więc specjalnie dla was kaszotto z
kurczaka z
kaszą orkiszową,
buraczkiem,
porem,
szalotką zatopionymi w
białym winie z dodatkiem kalerosse™. Wyszło wyśmienite a do tego bardzo proste i jakże zdrowe!

Składniki:
filet z piersi kurczaka1 duży
burak1
szalotka1/4
pora (białej części)1 saszetka (pół szklanki)
kaszy orkiszowej lub pęczakukieliszek
białego wina wytrawnego lub półwytrawnegoszklanka
bulionu drobiowo-warzywnegołyżeczka
tymiankułyżka
sosu sojowegołyżka
masła klarowanego2 garści kalerosse™
sól i
czarny pieprz do smaku
Mięso myjemy, osuszamy dokładnie ręcznikiem papierowym i kroimy w kostkę. Doprawiamy
sosem sojowym oraz
solą i
pieprzem. W garnku z grubym dnem rozpuszczamy łyżkę
masła klarowanego i obsmażamy dokładnie
kurczaka.
Szalotkę oraz
pora kroimy drobno i dokładamy do
kurczaka. Całość smażymy około 2 minut aż warzywa zmiękną. Dodajemy
tymianek oraz suchą
kaszę. Obsmażamy jeszcze przez chwilę. Zalewamy
winem, mieszamy i czekamy aż
wino zacznie odparowywać.
Buraka obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej (lub kroimy w bardzo drobną kostkę). Dodajemy do garnka. Mieszamy i dodajemy ciepły
bulion. Całość przykrywamy i gotujemy na niewielkim ogniu przez 15-20 minut co jakiś czas mieszając.Kalerosse™ wyjmujemy z opakowania i kroimy na mniejsze części. Dodajemy do gotującego się kaszotto, mieszamy i dajemy mu około 2 minut aby smaki się połączyły. Wyłączamy gaz i podajemy na talerze.