ßßß
Każdego dnia znajdujemy nowe przepisy i kulinarne inspiracje, ale zupełnie nowy składnik to wielkie wydarzenie! Tymczasem na polskim rynku debiutuje wyjątkowe warzywo – kalerosse ™! Marka Fit&Easy jako pierwsza w naszym kraju wprowadza całkowitą nowość. Kalerosse™ to wyśmienite zielone warzywo będące połączeniem brukselki i jarmużu – mające bardzo szerokie zastosowania kulinarne, unikalny smak i mnóstwo wartości odżywczych.Kalerosse™ w przekroju przypomina brukselkę, lecz jego faliste listki tworzą zielono-fioletowe rozetki. Piękny, efektowny wygląd to jednak nie wszystko. Unikalne połączenie charakterystycznego smaku brukselki ze słodkawym, lekko orzechowym posmakiem jarmużu daje zbalansowany, delikatny i jedyny w swoim rodzaju efekt. Warzywo doskonale smakuje sauté, można jeść je na surowo, piec w piekarniku, grillować, dusić i gotować. Świetne jako dodatek do kanapek, sałatek, warzywnych przekąsek i dań głównych.Postanowiłam się przekonać czy rzeczywiście jest to takie cudo jak je opisują. Przygotowałam więc specjalnie dla was kaszotto z kurczaka z kaszą orkiszową, buraczkiem, porem, szalotką zatopionymi w białym winie z dodatkiem kalerosse™. Wyszło wyśmienite a do tego bardzo proste i jakże zdrowe!
Składniki:filet z piersi kurczaka1 duży burak1 szalotka1/4 pora (białej części)1 saszetka (pół szklanki) kaszy orkiszowej lub pęczakukieliszek białego wina wytrawnego lub półwytrawnegoszklanka bulionu drobiowo-warzywnegołyżeczka tymiankułyżka sosu sojowegołyżka masła klarowanego2 garści kalerosse™sól i czarny pieprz do smakuMięso myjemy, osuszamy dokładnie ręcznikiem papierowym i kroimy w kostkę. Doprawiamy sosem sojowym oraz solą i pieprzem. W garnku z grubym dnem rozpuszczamy łyżkę masła klarowanego i obsmażamy dokładnie kurczaka.Szalotkę oraz pora kroimy drobno i dokładamy do kurczaka. Całość smażymy około 2 minut aż warzywa zmiękną. Dodajemy tymianek oraz suchą kaszę. Obsmażamy jeszcze przez chwilę. Zalewamy winem, mieszamy i czekamy aż wino zacznie odparowywać.Buraka obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej (lub kroimy w bardzo drobną kostkę). Dodajemy do garnka. Mieszamy i dodajemy ciepły bulion. Całość przykrywamy i gotujemy na niewielkim ogniu przez 15-20 minut co jakiś czas mieszając.Kalerosse™ wyjmujemy z opakowania i kroimy na mniejsze części. Dodajemy do gotującego się kaszotto, mieszamy i dajemy mu około 2 minut aby smaki się połączyły. Wyłączamy gaz i podajemy na talerze.