Wykonanie
Share the post "Pożywna zupa z
kurczakiem,
porami i grzybami/Chicken, leek and mushroom soup"Dziś przedstawiam przepis na niezwykle przyjemną i sycącą zupę krem, idealną na jeszcze wciąż chłodne wieczory. W jej składzie znajduje się pożywny
kurczak,
pieczarki oraz kolekcja warzyw takich jak
pory,
brokuły i
seler. Polecam!Scroll down for English(4 porcje)Składniki:2
piersi z kurczaka (ok. 450 g)4 szklanki
bulionu drobiowego3 łyżki
masła2 szklanki różyczek
brokuła2
pory, białe i jasnozielone części, dokładnie umyte i pokrojone w cienkie plasterki2
łodygi selera naciowego, pokrojone w cienkie plasterki250 g
pieczarek, pokrojonych w plasterki1
jabłko, obrane, z usuniętym gniazdem nasiennym i pokrojone w kostkę1/4 szklanki
octu jabłkowego1/2 łyżeczki suszonego
tymianku1/2 szklanki
śmietanki 18%sól i zmielony
czarny pieprz do smakuPrzygotowanie:Do większego garnka wlej
bulion i włóż do niego umyte
piersi z kurczaka. Doprowadź całość do wrzenia i gotuj na małym ogniu przez 15-20 minut, co jakiś czas usuwając tworzący się kożuch. Gdy
kurczak będzie już ugotowany przełóż go na talerz do ostygnięcia. Przelej też
bulion przez gęste sitko i wytrzyj do sucha rondel.W tym samym rondlu roztop na średnim ogniu
masło i włóż
pora i
selera. Smaż do miękkości, przez około 10 minut, po czym dodaj
grzyby i
brokuły, po czym smaż kolejne 2-3 minuty. Następnie dodaj
jabłko i smaż kolejne kilka minut, aż
grzyby i
jabłka zmiękną. Wlej do rondla przelany przez sitko
bulion i wmieszaj
ocet jabłkowy,
śmietankę i
tymianek. Gotuj całość, pod częściowym przykryciem przez 20-30 minut.W międzyczasie, pokrój
kurczaka na małe kawałki i odstaw.Po 30 minutach zmiksuj zupę blenderem, aż do uzyskania gładkiego kremu, po czym dodaj rozdrobnionego
kurczaka. Dopraw
solą i
pieprzem do smaku, odstaw do ostygnięcia na 10 minut i podawaj.Smacznego!

English versionChicken, leek and mushroom soup(4 servings)Ingredients:2 chicken breasts from (450 g)4 cups chicken stock3 tablespoons unsalted butter1 cup broccoli florets2 leeks, white and pale green parts, thinly sliced, washed thoroughly and dried2 ribs
celery, thinly sliced250 g fresh mushrooms, sliced1 apple, peeled and cubed1/4 cup apple cider vinegar1/2 teaspoon dried thyme1/2 cup heavy creamsalt and freshly ground black pepper, to tastePreparation:
Pour the chicken broth into a large, heavy pot. Rinse the chicken breast halves with cold water, and place in the pot with the chicken broth. Bring the broth to a simmer, and cook the chicken for 15-20 minutes at low heat. As the chicken is cooking, periodically skim the foam from the broth and discard.
Move the chicken to a dish to cool.
Pour the chicken broth into a bowl through a
fine-mesh strainer, and set aside.
Wipe out the pot with paper towels.Using the same pot, melt butter over medium-high heat. Sauté leeks and
celery until soft, but not browned, for around 10 minutes. Add mushrooms and broccoli and sauté for 2 or 3 minutes, then add the apple cubes and cook for another few minutes until the mushrooms and apples are soft. Return chicken broth to the pot with the vegetables, stir in apple cider vinegar, cream, and dried thyme. Simmer for 20-30 minutes, partially covered.In the meantime, cut the chicken into smaller pieces and set aside.Use a hand-blender to puree thesoup to a finer consistency. Add the shredded chicken to the soup. Season with salt and pepper, to taste. Heat on low for at least 10 minutes.
Serve hot.Enjoy!

Share the post "Pożywna zupa z
kurczakiem,
porami i grzybami/Chicken, leek and mushroom soup"



