ßßß
Składniki:1 średnia, drobno pokrojona cebula2 łyżki stołowe masła1 łyżka stołowa przesianej mąki2 szklanki bulionu drobiowego1 jabłko, obrane i pokrojone w cienkie plasterki1/2 szklanki śmietany ( niekoniecznie)1 1/2 łyżki stołowej curry w proszkusól i świeżo zmielony czarny pieprz1/2 kg brukselki1 niewielki brokuł podzielony na różyczkiWykonanie:Na dużej patelni podsmażamy cebulę na maśle. Dodajemy mąkę i dobrze mieszamy drewnianą łyżką . Cały czas mieszamy i stopniowo dolewamy połowę bulionu . Dodajemy jabłko i gotujemy na wolnym ogniu ok. 20 minut , po trochu dolewamy bulion.Aby sos miał gęstą i kremową konsystencję zmiksowałam całość . Na końcu dodałam curry , sól , pieprz i śmietanę . Gotujemy jeszcze ok . 4 minut cały czas mieszając. W międzyczasie gotujemy brukselkę i brokuły w osolonej wodzie ( 10 minut) . Warzywa po ugotowaniu dokładnie odsączamy na sitku , następnie układamy na półmisku i polewamy sosem .Bardzo dobrze smakują z kurczakiem pieczonym i pieczonymi ziemniaczkami .Smacznego!