Wykonanie

Składniki:1 średnia, drobno pokrojona
cebula2 łyżki stołowe
masła1 łyżka stołowa przesianej
mąki2 szklanki
bulionu drobiowego1
jabłko, obrane i pokrojone w cienkie plasterki1/2 szklanki
śmietany ( niekoniecznie)1 1/2 łyżki stołowej
curry w proszku
sól i świeżo zmielony
czarny pieprz1/2 kg
brukselki1 niewielki
brokuł podzielony na różyczkiWykonanie:Na dużej patelni podsmażamy
cebulę na
maśle. Dodajemy
mąkę i dobrze mieszamy drewnianą łyżką . Cały czas mieszamy i stopniowo dolewamy połowę
bulionu . Dodajemy
jabłko i gotujemy na wolnym ogniu ok. 20 minut , po trochu dolewamy
bulion.Aby sos miał gęstą i kremową konsystencję zmiksowałam całość . Na końcu dodałam
curry ,
sól ,
pieprz i
śmietanę . Gotujemy jeszcze ok . 4 minut cały czas mieszając. W międzyczasie gotujemy
brukselkę i
brokuły w osolonej wodzie ( 10 minut) . Warzywa po ugotowaniu dokładnie odsączamy na sitku , następnie układamy na półmisku i polewamy sosem .Bardzo dobrze smakują z
kurczakiem pieczonym i pieczonymi ziemniaczkami .Smacznego!