Wykonanie
Bardzo lubię sałatki ziemniaczane,
kraje Europy Północnej szczególnie upodobały sobie ten rodzaj sałatki. Najbardziej popularna jest taka ze
śledziami i
buraczkami – na pewno kiedyś ją jeszcze przygotuję – tym razem zdecydowałam się na bardziej nietypowe przyprawienie.
Sałatka ziemniaczana z
curry kojarzy Wam się pewnie bardziej z Indiami, ale ja znalazłam ją w książce Kuchnia skandynawska T. Cichowicz-Porady.
Składniki:8
ziemniaków2 kwaśne
jabłka1
cebula1/2 szklanki
śmietany1 łyżeczka
currysól1.
Ziemniaki ugotować w mundurkach, ostudzić i obrać. Pokroić w kostkę.2.
Jabłka pokroić w kostkę, posiekać drobno
cebulę.3. Wymieszać warzywa ze
śmietaną,
curry i doprawić
solą do smaku.Autorka proponuje podawać do
kurczaka i smażonej
ryby. Jak dla mnie jest to
sałatka świetnie nadająca się na imprezę. Dobrze komponuje się z wszelkiej
maści śledziami 😉 Była doskonałym składnikiem szwedzkiego stołu, jaki przygotowałam wczoraj na wizytę znajomych. Do końca akcji Kuchnia Skandynawska zamierzam podać Wam wszystkie przepisy na znajdujące się na zdjęciu smakołyki