ßßß Cookit - przepis na Pierś z kurczaka z sosem porowo-śmietanowym

Pierś z kurczaka z sosem porowo-śmietanowym

nazwa

Wykonanie

Czas przygotowania: ok.40 minut
Składniki:
4 filety z piersi kurczaka
2 pory średniej wielkości
1 szalotka
250ml białego wina (ewentualnie bulion)
250ml śmietanki 30%
2 łyżki drobno pokrojonego szczypiorku
sól
świeżo zmielony pieprz
100g masła
Wykonanie:
Umyte piersi z kurczaka oprószyć solą i świeżo zmielonym pieprzem. Pory i szalotkę pokroić cieniutko i blanszować około 2 minut we wrzącej wodzie. Masło roztopić, przysmażyć filety z kurczaka razem z szalotką i porami na kolor złotobrązowy. Mięso wyjąć wraz z porami i trzymać w cieple. Pozostały sos ze smażenia rozprowadzić z białym winem lub bulionem,dodać śmietankę i odparować do pożądanej konsystencji. Dodać pory i kilka minut podgotować razem. Na końcu duszenia dodać szczypiorek.
Uwagi:
Polecam podawać filety te z ryżem i warzywami.
Źródło:http://goracykasek.blogspot.com/2014/07/piers-z-kurczaka-z-sosem-porowo.html