ßßß
Czas przygotowania: ok.40 minutSkładniki:4 filety z piersi kurczaka2 pory średniej wielkości1 szalotka250ml białego wina (ewentualnie bulion)250ml śmietanki 30%2 łyżki drobno pokrojonego szczypiorkusólświeżo zmielony pieprz100g masłaWykonanie:Umyte piersi z kurczaka oprószyć solą i świeżo zmielonym pieprzem. Pory i szalotkę pokroić cieniutko i blanszować około 2 minut we wrzącej wodzie. Masło roztopić, przysmażyć filety z kurczaka razem z szalotką i porami na kolor złotobrązowy. Mięso wyjąć wraz z porami i trzymać w cieple. Pozostały sos ze smażenia rozprowadzić z białym winem lub bulionem,dodać śmietankę i odparować do pożądanej konsystencji. Dodać pory i kilka minut podgotować razem. Na końcu duszenia dodać szczypiorek.Uwagi:Polecam podawać filety te z ryżem i warzywami.