ßßß
Cookit - przepis na Pierś z kurczaka z sosem porowo-śmietanowym
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
Pierś z kurczaka z sosem porowo-śmietanowym
Składniki
Czosnek askaloński
Białe wino
Bulion
Śmietana kremówka
Szczypiorek
Sól
Pieprz
Masło
Piersi z kurczaka
Pory
Wykonanie
Czas przygotowania: ok.40 minutSkładniki:4
filety z piersi kurczaka
2
pory
średniej wielkości1
szalotka
250ml
białego wina
(ewentualnie
bulion
)250ml
śmietanki 30%
2 łyżki drobno pokrojonego
szczypiorku
sól
świeżo zmielony
pieprz
100g
masła
Wykonanie:Umyte
piersi z kurczaka
oprószyć
solą
i świeżo zmielonym
pieprzem
.
Pory
i
szalotkę
pokroić cieniutko i blanszować około 2 minut we wrzącej wodzie.
Masło
roztopić, przysmażyć
filety z kurczaka
razem z
szalotką
i
porami
na kolor złotobrązowy.
Mięso
wyjąć wraz z
porami
i trzymać w cieple. Pozostały sos ze smażenia rozprowadzić z
białym winem
lub
bulionem
,dodać
śmietankę
i odparować do pożądanej konsystencji. Dodać
pory
i kilka minut podgotować razem. Na końcu duszenia dodać
szczypiorek
.Uwagi:Polecam podawać filety te z
ryżem
i warzywami.
Źródło:
http://goracykasek.blogspot.com/2014/07/piers-z-kurczaka-z-sosem-porowo.html
Przepisy powiązane
Kurczak w sosie pieczarkowo-porowym
Kurczak w sosie pieczarkowo-porowym
Kurczak w sosie pieczarkowo-porowym
Kurczak w sosie pieczarkowo-porowym
Kurczak w sosie pieczarkowo-porowym
Składniki powiązane (0)