Wykonanie
Ostatni weekend sierpnia ja i M. spędziliśmy w Amsterdamie.Można powiedzieć, że oprócz oczywistych skojarzeń z mnóstwem kanałów, rowerów, dzielnicą czerwonych latarni, legalną marihuaną, wszędobylskim zapachem gofrów i frytek, Amsterdam
piwem płynie i
serem stoi ;)I
ser właśnie stał się naszą pamiątką z podróży (choć nie jedyną;)A że wśród holenderskich
serów króluje Gouda, zdecydowalismy się na jej bardzo dojrzałą wersję, znaną pod nazwą Old Amsterdam.To
ser dojrzewający przez 18 miesięcy, twardy i kruchy, o mocnym, wyrazistym smaku. Przypomina włoski
parmezan, jest jednak moim zdaniem nieco bardziej słodki.W moim odczuciu to idealny dodatek do ciepłych dań, dlatego też od razu wyobraziłam sobie jak wspaniale musi ''podkręcać'' smak np. risotta.Jak pomyślałam, tak zrobiłam. Po bardzo pozytywnych notach, jakie poniższe risotto otrzymało od M., nie pozostaje mi nic innego, jak i Wam je zaprezentować :D330g
ryżu arborio200ml
białego wina półwytrawnego1200 ml
bulionu drobiowego400g
piersi z kurczaka (filet)1 duża
cebula100g
sera Old Amsterdam (lub innego długo dojrzewającego, twardego)2 łyżki drobno posiekanego
szczypiorku1 łyżka
oliwy2 łyżki
masłaświeżo mielony
czarny pieprz1 łyżka listków świeżego
tymiankusól
Na głębokiej patelni rozgrzej
oliwę z
masłem. Dodaj
ryż i, często mieszając, podsmażaj, aż się zeszkli. Dorzuć pokrojoną w kostkę
cebulę. Po chwili dodaj
wino. Gdy ciecz zostanie wchłonięta,
dojej łyżkę wazową
bulionu.
Pierś z kurczaka pokrój w kostkę i dorzuć do
ryżu. Regularnie mieszając całość, powtarzaj stopniowe dolewanie
bulionu az
ryż stanie się miękki i kleisty. Na samym końcu dopraw całość
pieprzem,
szczypiorkiem i
tymiankiem oraz dodaj
starty ser. Wymieszaj; w razie potrzeby dopraw
solą. Podawaj od razu.A poniżej zapraszam na mały foto-spacer po Wenecji Północy :)
















