ßßß
Składniki:200 g ryżu do risotto (arborio)40 g masła2 szalotki1 litr domowego bulionu drobiowego4 łyżki startego sera grana padano lub parmezanu2 łyżki posiekanej natki pietruszki8 suszonych pomidorów z zalewyczarny pieprz świeżo zmielony (do smaku)Pierś z kurczaka:1 podwójna pierś z kurczaka2 łyżki sosu sojowego ciemnego1 łyżka olejuświeżo zmielony czarny pieprz1/2 łyżki suszonego tymianku1/2 łyżeczki granulowanego czosnku1/4 łyżeczki papryki słodkiejsól (opcjonalnie)
Pierś z kurczaka: Każdy filet przeciąć na pół. Składniki marynaty wymieszać. Marynatą zalać mięso. Odstawić do lodówki przynajmniej na 1 godzinę. Mięso wyjąć z lodówki minimum 30 minut przed smażeniem. Piersi grillować z obu stron na mocno rozgrzanej patelni grillowej lub grillu elektrycznym.Risotto: Masło rozpuścić na patelni, dodać posiekane w drobną kostkę szalotki. Zarumienić. Do cebuli wsypać suchy ryż i smażyć (cały czas mieszając) do czasu, aż będzie szklisty. Stopniowo dolewać po 1 chochelce gorącego bulionu. Każdą kolejną chochelkę bulionu dodać dopiero wtedy, gdy ryż wchłonie cały płyn z patelni. Bulion dolewać do czasu, aż ryż będzie miękki, ale nie rozgotowany. Do risotta dodać posiekaną natkę pietruszki, pokrojone na wąskie paski pomidory oraz starty ser. Wymieszać i doprawić do smaku pieprzem i (opcjonalnie) solą. Podawać od razu po przygotowaniu.Rady: Do risotta można dodać kieliszek wytrawnego, białego wina.