Wykonanie
Pyszne danie w kilka chwil - risotto. Można je przygotować na tysiące sposobów, ale zawsze bazę stanowi dobry
ryż, świeże
masło i najlepszy domowy
bulion. Dziś przepis na kremowe risotto z
suszonymi pomidorami, które fajnie komponuje się z aromatyczną, grillowaną
piersią kurczaka.

Składniki:200 g
ryżu do risotto (arborio)40 g
masła2
szalotki1 litr domowego
bulionu drobiowego4 łyżki
startego sera grana padano lub
parmezanu2 łyżki posiekanej
natki pietruszki8
suszonych pomidorów z zalewy
czarny pieprz świeżo zmielony (do smaku)
Pierś z kurczaka:1 podwójna
pierś z kurczaka2 łyżki
sosu sojowego ciemnego1 łyżka
olejuświeżo zmielony
czarny pieprz1/2 łyżki suszonego
tymianku1/2 łyżeczki granulowanego
czosnku1/4 łyżeczki
papryki słodkiejsól (opcjonalnie)

Pierś z kurczaka: Każdy filet przeciąć na pół. Składniki marynaty wymieszać. Marynatą zalać
mięso. Odstawić do lodówki przynajmniej na 1 godzinę.
Mięso wyjąć z lodówki minimum 30 minut przed smażeniem. Piersi grillować z obu stron na mocno rozgrzanej patelni grillowej lub grillu elektrycznym.Risotto:
Masło rozpuścić na patelni, dodać posiekane w drobną kostkę
szalotki. Zarumienić. Do
cebuli wsypać suchy
ryż i smażyć (cały czas mieszając) do czasu, aż będzie szklisty. Stopniowo dolewać po 1 chochelce gorącego
bulionu. Każdą kolejną chochelkę
bulionu dodać dopiero wtedy, gdy
ryż wchłonie cały płyn z patelni.
Bulion dolewać do czasu, aż
ryż będzie miękki, ale nie rozgotowany. Do risotta dodać posiekaną
natkę pietruszki, pokrojone na wąskie paski
pomidory oraz
starty ser. Wymieszać i doprawić do smaku
pieprzem i (opcjonalnie)
solą. Podawać od razu po przygotowaniu.Rady: Do risotta można dodać kieliszek wytrawnego,
białego wina.