ßßß
Składniki:300 g ryżu do risotto (arborio)250 g dyni250 g piersi z kurczaka1 średnia cebula1 1/2 litra gorącego domowego bulionu warzywnego2 łyżki oliwy3 łyżki masła1/3 szklanki startego sera grana padano lub parmezanu1/2 łyżeczki kurkumysól (opcjonalnie)świeżo zmielony czarny pieprz (do smaku)1/2 łyżki świeżego tymianku
Dynię obrać i pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę masła z łyżką oliwy. Dynię podsmażyć z kurkumą, solą i pieprzem. Podlać niewielką ilością wody i dusić do miękkości. Przełożyć na talerz. Na tej samej patelni usmażyć pokrojoną w paski pierś z kurczaka. Doprawić solą i pieprzem. Przełożyć do dyni.Na drugiej patelni rozpuścić łyżkę masła z łyżką oliwy. Dodać drobno pokrojoną cebulę i podsmażyć chwilę do zeszklenia. Dodać ryż i smażyć mieszając, do czasu, aż ryż pokryje się masłem z oliwą i zrobi się lekko przeźroczysty. Do ryżu wlewać po chochelce gorącego buliony. Kiedy ryż wchłonie płyn, dodać kolejną porcję buliony. Postępować tak do czasu, aż ryż wchłonie bulion i stanie się miękki. Na końcu dodać łyżkę masła, starty ser, dynię i pierś z kurczaka, tymianek. Doprawić do smaku pieprzem i (ewentualnie) solą. Podawać od razu po przygotowaniu. Smacznego!