Wykonanie
Kremowe, delikatne i rozpływające się w ustach risotto z
dynią i
kurczakiem to idealna propozycja na jesienny, pożywny obiad. Uwielbiam je za prostotę i nieprzeciętny smak, za kremową konsystencję i niezliczoną ilość wariacji. Polecam!

Składniki:300 g
ryżu do risotto (arborio)250 g dyni250 g
piersi z kurczaka1 średnia
cebula1 1/2 litra gorącego domowego
bulionu warzywnego2 łyżki
oliwy3 łyżki
masła1/3 szklanki
startego sera grana padano lub
parmezanu1/2 łyżeczki
kurkumysól (opcjonalnie)świeżo zmielony
czarny pieprz (do smaku)1/2 łyżki świeżego
tymianku
Dynię obrać i pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę
masła z łyżką
oliwy.
Dynię podsmażyć z
kurkumą,
solą i
pieprzem. Podlać niewielką ilością
wody i dusić do miękkości. Przełożyć na talerz. Na tej samej patelni usmażyć pokrojoną w paski
pierś z kurczaka. Doprawić
solą i
pieprzem. Przełożyć do dyni.Na drugiej patelni rozpuścić łyżkę
masła z łyżką
oliwy. Dodać drobno pokrojoną
cebulę i podsmażyć chwilę do zeszklenia. Dodać
ryż i smażyć mieszając, do czasu, aż
ryż pokryje się
masłem z
oliwą i
zrobi się lekko przeźroczysty. Do
ryżu wlewać po chochelce gorącego
buliony. Kiedy
ryż wchłonie płyn, dodać kolejną porcję
buliony. Postępować tak do czasu, aż
ryż wchłonie
bulion i stanie się miękki. Na końcu dodać łyżkę
masła,
starty ser,
dynię i
pierś z kurczaka,
tymianek. Doprawić do smaku
pieprzem i (ewentualnie)
solą. Podawać od razu po przygotowaniu. Smacznego!