ßßß Cookit - przepis na Kaszotto z buraczkami, kurczakiem i jarmużem

Kaszotto z buraczkami, kurczakiem i jarmużem

nazwa

Wykonanie

Składniki
2 porcje
350 g filetów z kurczaka (2 pojedyncze)
1 łyżka sosu sojowego
3 łyżki oliwy extra vergine
1/2 cebuli
1/2 pora
1 łyżeczka suszonego tymianku
1/4 szklanki suchej kaszy pęczak
1/4 szklanki białego wina
300 g buraczków (2 sztuki)
1 i 1/2 szklanki bulionu lub rosołu
2 duże garście jarmużu
Przygotowanie
Kurczaka pokroić w kostkę, doprawić solą, pieprzem, skropić sosem sojowym i łyżką oliwy, wymieszać. Na dużą patelnię wlać 2 łyżki oliwy i dokładnie obsmażyć kurczaka.
Dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę oraz posiekane pory, posypać tymiankiem i mieszając smażyć przez ok. 2 minuty aż warzywa zmiękną. Dodać kaszę i chwilę razem podsmażyć.
Wlać wino i gotować 1-2 minuty, dodać obrane i starte na tarce buraczki i mieszając chwilę razem podsmażać. Wlać gorący bulion, wymieszać i zagotować. Doprawić świeżo zmielonym pieprzem i w razie potrzeby solą.
Po zagotowaniu przykryć pokrywą i gotować przez ok. 25 minut. W międzyczasie 2-3 razy przemieszać. Na koniec zdjąć pokrywę i mieszając chwilę pogotować odparowując resztę płynu.
Dodać posiekane liście jarmużu i podgrzewać jeszcze przez ok. 2 minuty delikatnie mieszając aż jarmuż zmięknie.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/przepis/kaszotto-z-buraczkami-kurczakiem-i-jarmuzem