ßßß Cookit - przepis na Pęczotto z kurczakiem i jarmużem

Pęczotto z kurczakiem i jarmużem

nazwa

Wykonanie

W ostatnim czasie stałyśmy się wielkimi fankami kasz. Kasza pęczak, jaglana, gryczana, czy kuskus gości na naszych stołach kilka razy w tygodniu. Niestety przez całkowity brak czasu nie mamy kiedy podzielić się z Wami przepisami, które udało nam się zgromadzić. Obiecamy wkrótce to nadrobić :) Pierwszy przepis jaki Wam prezentujemy to pyszne, szybkie pęczotto z kurczakiem i jarmużem. Doskonale smakuje zaraz po przygotowaniu, jak i na następny dzień. Idealnie nadaje się jako drugie śniadanie do pracy :) Przepis pochodzi z tej strony.
Czas przygotowania: około 40 minut
Ilość porcji: 4
Składniki:
500ml bulionu drobiowego
2 pojedyncze piersi z kurczaka
2/3 szklanki kaszy pęczak
Ok. 80g (duża garść) jarmużu
Cebula
Por
Przyprawy: tymianek, kolorowy pieprz, świeżo mielona sól, świeżo mielony pieprz
Oliwa do smażenia
Pierś z kurczaka myjemy i kroimy w kostkę. Oprószamy świeżo mieloną solą oraz świeżo mielonym pieprzem, skrapiamy odrobiną oliwy i odkładamy na bok. Podgrzewamy dużą patelnię z odrobiną oliwy. Wysypujemy kaszę i obsmażamy około minutę. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę i dodajemy na patelnię, po chwili dorzucamy również drobno pokrojonego pora. Dodajemy tymianek i kolorowy pieprz, obsmażamy całość kilka minut. Warzywa zgarniamy na boki patelni a na środek wykładamy kurczaka i obsmażamy na złoty kolor. Wszystkie składniki łączamy ze sobą, smażymy chwilkę i dodajemy gorący bulion. Potrawę dusimy około 20-25 minut w razie potrzeby dolewając bulionu. Sprawdzamy kaszę i jeśli jest miękka dodajemy posiekany jarmuż. Gotujemy jeszcze chwilkę, aż jarmuż będzie miękki. Smacznego :)
Źródło:http://kolizjesmakow.blogspot.com/2016/04/peczotto-z-kurczakiem-i-jarmuzem.html