Wykonanie
W ostatnim czasie stałyśmy się wielkimi fankami
kasz.
Kasza pęczak, jaglana, gryczana, czy
kuskus gości na naszych stołach kilka
razy w tygodniu. Niestety przez całkowity brak czasu nie mamy kiedy podzielić się z
Wami przepisami, które udało nam się zgromadzić. Obiecamy wkrótce to nadrobić :) Pierwszy przepis jaki Wam prezentujemy to pyszne, szybkie pęczotto z
kurczakiem i
jarmużem. Doskonale smakuje zaraz po przygotowaniu, jak i na następny dzień. Idealnie nadaje się jako drugie śniadanie do pracy :) Przepis pochodzi z tej strony.

Czas przygotowania: około 40 minutIlość porcji: 4Składniki:500ml
bulionu drobiowego2 pojedyncze
piersi z kurczaka2/3 szklanki
kaszy pęczakOk. 80g (duża garść)
jarmużuCebulaPorPrzyprawy:
tymianek,
kolorowy pieprz, świeżo mielona
sól, świeżo mielony
pieprzOliwa do smażenia
Pierś z kurczaka myjemy i kroimy w kostkę. Oprószamy świeżo mieloną
solą oraz świeżo mielonym
pieprzem, skrapiamy odrobiną
oliwy i odkładamy na bok. Podgrzewamy dużą patelnię z odrobiną
oliwy. Wysypujemy
kaszę i obsmażamy około minutę.
Cebulę kroimy w drobną kosteczkę i dodajemy na patelnię, po chwili dorzucamy również drobno pokrojonego
pora. Dodajemy
tymianek i
kolorowy pieprz, obsmażamy całość kilka minut. Warzywa zgarniamy na boki patelni a na środek wykładamy
kurczaka i obsmażamy na złoty kolor. Wszystkie składniki łączamy ze sobą, smażymy chwilkę i dodajemy gorący
bulion. Potrawę dusimy około 20-25 minut w razie potrzeby dolewając
bulionu. Sprawdzamy
kaszę i jeśli jest miękka dodajemy posiekany
jarmuż. Gotujemy jeszcze chwilkę, aż
jarmuż będzie miękki. Smacznego :)

