Wykonanie
Risotto to potrawa posiadająca same zalety. Można ją łatwo i szybko przygotować czy dodać do niej co się chce, a po za tym jest to danie jednogarnkowe (lub prawie jednogarnkowe), wiec zostaje po nim niewiele zmywania. Dziś przepis na szybką, kremową potrawę o delikatnym smaku – risotto z
mascarpone .Risotto z
mascarpone – przepis:300 g
ryżu do risotto600 ml
bulionu200 ml
białego wina250 g
serka mascarponemała
pierś z kurczaka1 duża
cebula150 g
fasoli szparagowejser do posypania (ulubiony lub
parmezan)
sól,
pieprz,
tymianekKurczaka kroimy na małe kawałki i podpiekamy przez 7-8 minut na patelni.
Cebulę kroimy w kostkę i wrzucamy na rozgrzaną
oliwę (danie robimy w dość wysokim garnku). Kiedy
cebula się zeszkli, wsypujemy
ryż, po czym podsmażamy go przez około minutę dokładnie mieszając. Po chwili dolewamy
wino i dokładnie mieszamy. Na sam koniec zalewamy wszystko
bulionem, dodajemy: drobno pokrojoną
fasolkę,
kurczaka,
przyprawy oraz
sól. Gotujemy przez 15 minut mieszając co jakiś czas. Następnie dodajemy
mascarpone i gotujemy kolejne 10-15 minut. Przed podaniem posypujemy
serem.