Wykonanie
Pyszny, prosty i szybki obiad - idealny na środek tygodnia :)Składniki : ( 2 porcje )*
pierś z kurczaka,* 1/2
kostki rosołowej,* 1
cebula,* 150 g
ryżu do risotto,* 2 łyżki
białego wina,* 500 ml
bulionu,*
sól,
pieprz,* 2 łyżki
oliwy,* 2-3 łyżki posiekanej
natki pietruszki,Przygotowanie :
Pierś z kurczaka ugotuj razem z
kostką rosołową (
wywar, który powstanie możesz użyć do
ryżu ), ostudź i pokrój na kawałki dowolnej wielkości.Na głębokiej patelni rozgrzej łyżkę
oliwy, dodaj drobno posiekaną
cebulę i smaż do czasu aż będzie złota, dodaj
kurczaka, zrumień.
Cebulę z
kurczakiem przełóż do miski.Rozgrzej pozostałą
oliwę i dodaj surowy
ryż. Smaż około 2 minut na dużym ogniu, dodaj
wino i 1/4
bulionu, zmniejsz płomień pod patelnią na średni.Gdy
ryż wchłonie
wywar dodaj kolejną cześć, postępuj tak do wyczerpania
bulionu.
Ryż powinien być gotowy po około 20 minutach, dodaj wtedy
cebulę,
kurczaka oraz
natkę pietruszki. Dopraw do smaku
solą i
pieprzem.