Wykonanie
Kolejnym daniem z udziałem
kurek, który już dawno zaplanowałam był
filet kurczaka nadziany pysznym, leśnym farszem.
Kurki podsmażyłam z
cebulą i tak przygotowany farsz włożyłam w środek filetów. Brzegi spięłam wykałaczką. Danie podałam z frytkami, które upiekłam w piekarniku razem z filetem.
Składniki:4 pojedyńcze
filety z kurczaka40 dag
kurek1
cebulatymianekszklanka
bulionupół szklanki
białego winapół szklanki
śmietankisól,
pieprztymianekFilety umyć i oczyścić, w każdym zrobić nacięcie, tak aby powstała kieszonka. Obrane
kurki podsmażyć na łyżce
masła razem z
cebulą. Dodać
wino,
bulion i
śmietankę i gotować aż sos zgęstnieje a
kurki będą al dente. Tak przygotowanym farszem napełnić każdą kieszonkę i spiąć wykałaczką aby nadzienie nie uciekło. Każdą pierś obsmażyć na tłuszczu na rumiano i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Obficie posypać
tymiankiem,
solą i
pieprzem. Jeśli zostało sosu z
kurek można go przełożyć do naczynia. Zapiekać w nagrzanym do 180 stopni piekarniku około 25 minut.Smacznego:)