ßßß Cookit - przepis na Pierś kurczaka faszerowana kurkami

Pierś kurczaka faszerowana kurkami

nazwa

Wykonanie

Kolejnym daniem z udziałem kurek, który już dawno zaplanowałam był filet kurczaka nadziany pysznym, leśnym farszem. Kurki podsmażyłam z cebulą i tak przygotowany farsz włożyłam w środek filetów. Brzegi spięłam wykałaczką. Danie podałam z frytkami, które upiekłam w piekarniku razem z filetem.
Składniki:
4 pojedyńcze filety z kurczaka
40 dag kurek
1 cebula
tymianek
szklanka bulionu
pół szklanki białego wina
pół szklanki śmietanki
sól, pieprz
tymianek
Filety umyć i oczyścić, w każdym zrobić nacięcie, tak aby powstała kieszonka. Obrane kurki podsmażyć na łyżce masła razem z cebulą. Dodać wino, bulion i śmietankę i gotować aż sos zgęstnieje a kurki będą al dente. Tak przygotowanym farszem napełnić każdą kieszonkę i spiąć wykałaczką aby nadzienie nie uciekło. Każdą pierś obsmażyć na tłuszczu na rumiano i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Obficie posypać tymiankiem, solą i pieprzem. Jeśli zostało sosu z kurek można go przełożyć do naczynia. Zapiekać w nagrzanym do 180 stopni piekarniku około 25 minut.
Smacznego:)
Źródło:http://eksplozjasmaku.blox.pl/2011/09/Piers-kurczaka-faszerowana-kurkami.html