ßßß Cookit - przepis na Wigilijne półotwarte pieczone pierogi z grochem i kapustą

Wigilijne półotwarte pieczone pierogi z grochem i kapustą

nazwa

Wykonanie

Kolejna Wigilia już za chwilę . To magiczny czas, mój ulubiony, najbardziej niezwykły dzień w dzień roku. Rokrocznie wigilijny stół wygląda w moim domu niemal identycznie - te same ukochane potrawy wigilijne,luksusowe pierogi z samymi grzybami,groch z kapustą, najlepszy na świecie karp pieczony w maśle i kilka różnych wersji śledzi . A jednak zawsze staram się wprowadzić jakiś nowy, odmieniony element. W tym roku hitem na naszym wigilijnym stole będą półotwarte wigilijne pieczone pierogi z grochem i kapustą . To najłatwiejsze pierogi jakie możecie zrobić na wigilijny stół!
Zachwycają mnie do łez utwory, które nadsyłacie na konkurs Noël, noël 2016 . Słucham ich pisząc świąteczne posty na blog, wymyślając nowe dania na Wigilię, czytając piękne książki kulinarne, które ukazały się ostatnio. Posłuchajcie ze mną zjawiskowego głosu Marii Mena w "Home for Christmas" z singla, który artystka wydała w 2010 roku (Monika, dziękuję za ten piękny utwór!)...
Przez ostatnie dwa lata najpiękniejszymi przedświątecznymi Wigiliami były te u Marka Flisińskiego w Water &Wine w Cisowie w 2015 i 2014 roku . W tym roku najbardziej wyczekiwaną była Blogowigilia, czyli spotkanie blogerów wszelkich branż, które co roku organizują Ilona Patro i Anna Samsonowicz. W 2016 wróciliśmy niejako "do korzeni" i zamiast bufetu z daniami przygotowanymi przez firmę cateringową każdy przyniósł własne wypieki, dania i trunki na wspólny, świąteczny stół . Miałam zabrać ze sobą mój ukochany groch z kapustą, który jest absolutnym hitem wszystkich przedświątecznych spotkań (także w szkołach moich dzieci). Dopiero w ostatniej chwili okazało się, że nie będzie na miejscu kuchni, w której mogłabym podgrzać garnek tego specjału. Tak powstała nowa, jak się okazało szalenie atrakcyjna wersja tego wigilijnego klasyka - groch z kapustą podałam w formie półotwartych pieczonych pierogów.
Jakże często się zdarza, że słyszę coooo? na pytanie czy jadacie groch z kapustą na Wigilię? A to stare, polskie danie świąteczne. Od 2008 roku potrawa jest wpisana na listę produktów tradycyjnych województwa łódzkiego . W XIX wieku w łódzkiem, szczególnie okolicach Łowicza i Dmosina groch z kapustą często jadano w czasie postu . W zależności od zamożności domu, często dodatkowo danie kraszono skwarkami, sadłem albo najbiedniej, samym olejem.
Groch z kapustą jadano w Wigilię i pierwszy dzień Świąt Bożego Narodzenia, a bywało, że i na Wielkanoc. W moim rodzinnym domu groch z kapustą to jedno z najstarszych, najbardziej ulubionych dań wigilijnych i jadamy go do dziś tylko tego dnia. Była to pierwsza potrawa wigilijna, którą nauczyłam się samodzielnie przygotowywać w wieku ok 14 lat. Nie wiem skąd wzięło się to danie w moim domu, zakładam, że musiało być znane także na wschodzie i Kresach, skąd pochodzi moja rodzina i wiele naszych tradycji kulinarnych. To cudowne danie, bez którego nie wyobrażam sobie naszego wigilijnego stołu.
Jak smakuje groch z kapustą?
To wyjątkowa potrawa. W smaku jest leciutko słodkawa, mocno maślana i kremowa, ciut pieprzna. Danie ma dość gładką strukturę, choć nie miksuję go mikserem, a staram się dość dobrze rozgotować, niemal na krem. Jadamy je na gorąco w wieczór wigilijny jako jedno z najważniejszych dań. I zawsze staram się ugotować "za dużo" grochu z kapustą, żeby zostało trochę na kolejny dzień. Niekoniecznie mi się to udaje. W tym roku jednak groch z kapustą podam w formie pieczonej w półotwartych krucho-drożdzowych pierogach. Pierogi pieczone są świetne zarówno na gorąco do barszczu, jak i na zimno, do podjadania po Pasterce .
Jeśli podoba Ci się pomysł podania pieczonych pierogów, proszę zajrzyj tez do przepisu na kruche pieczone pierogi z kapustą i grzybami, wspaniałe!
Krucho-drożdżowe pierogi z farszem z grochu z kapustą są delikatne, mięciutkie, chrupiące na zewnątrz. Ciasto ładnie rośnie w trakcie pieczenia i pierogi otwierają się przybierając "uśmiechnięty" wyraz. To wyśmienity dodatek do wigilijnego czerwonego barszczu podanego w filiżance. Jeśli planujesz firmowe lub szkolne składkowe spotkania wigilijne, koniecznie zanieś takie pierogi, zachwycą każdego!
proporcje na ok 50 pierogów
150g połówek grochu
150g kapusty kiszonej - postaraj się kupić bez marchewki, która nieładnie wygląda w tej potrawie
2 małe cebule
2 łyżki masła
sól, pieprz, cukier
Połówki grochu zalej w niewielkim rondelku zimną wodą na 30 min. Odcedź, wlej świeżą wodę (ok 2cm powyżej jego powierzchni) i ugotuj na maleńkim ogniu do miękkości - trwa to ok 20-25 minut. Na początku nie mieszaj, dopiero ok 5 minut przed końcem, gdy groch jest juz niemal miękki mieszaj stale, by groch nie przywarł do dna. Pod koniec dodaj 1/2 łyżeczki soli, groch powinien już wówczas się rozpadać i zamieniać w mus.
Kapustę bardzo dokładnie odciśnij, posiekaj drobno, przełóż do większego garnka i zalej wodą (wodą (podobnie jak groch, ok 2-3 cm nad powierzchnie), dodaj 1/2 łyżki masła i świeżo mielony pieprz. Cebulę pokrój w kosteczkę przesmaż na jasno-złoto na 1 łyżce masła, przełóż do kapusty i gotuj do miękkości - ok 30 minut, gdyby ubywało wody, dolewaj nieco wrzątku. Pod koniec gotowania kapusta będzie miękka, niezbyt wilgotna.
Gdy wszystkie składniki będą miękkie, przełóż groch do kapusty, włóż pozostałe masło, ok 1 łyżeczki cukru (do smaku), dopraw szczyptą soli i gotuj razem na krem ok 5-10 minut cały czas mieszając. Gdy potrawa będzie już bardzo kremowa, odstaw ją do całkowitego wystudzenia. Groch z kapusta możesz przygotować 2-3 dni wcześniej i schować do lodówki bez przykrycia. Wówczas jeszcze ciut wyschnie i będzie lepszy do faszerowania pierogów.
Ciasto na krucho-drożdżowe pierogi
400g mąki typ 650
150g masła
50g świeżych drożdży
3 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 18%
2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
2 jajka + 1 żółtko
do smarowania: 1 żółtko + 3 łyżki mleka + 2 łyżki maku
Mąkę posiekaj z masłem, dodaj drożdże rozpuszczone w śmietanie z cukrem, sól, jajka i żółtka. Zagnieć spójne ciasto (będzie dość kleiste) i odstaw do wyrośnięcia na godzinę w misce przykrytej ściereczką. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wałkuj je partiami na lekko omączonym blacie na grubość ok 3 mm i wykrawaj okrągłe placuszki. Na środku każdego placuszka ułóż łyżeczkę farszo z gruchu i kapusty, ściśle zlep boki pierożka, a środek już nieco niedokładnie. Układaj pierożki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryj ściereczką i odstaw na kolejne 20 minut do podrośnięcia. W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 180°C.
Tuż przed pieczeniem, posmaruj każdy pierożek żółtkiem rozmąconym z 3 łyżkami mleka i posypuj makiem. Piecz ok. 15-20 min - do zezłocenia. Gorące pierogi zdejmuj z blachy i studź na kratce. Podawaj gorące lub na zimno. Pierożki można upiec rano w dniu Wigilii, a w ostatniej chwili przed podaniem podgrzać przez kwadrans w piecu.
___________________________________
inspirowane kuchnią Water&Wine
Źródło:http://www.chillibite.pl/2016/12/pieczone-pierogi-z-grochem-i-kapusta.html