Wykonanie
Kolejna Wigilia już za chwilę . To magiczny czas, mój ulubiony, najbardziej niezwykły dzień w dzień roku. Rokrocznie wigilijny stół wygląda w moim domu niemal identycznie - te same ukochane potrawy wigilijne,luksusowe pierogi z samymi
grzybami,
groch z
kapustą, najlepszy na świecie
karp pieczony w
maśle i kilka różnych wersji
śledzi . A jednak zawsze staram się wprowadzić jakiś nowy, odmieniony element. W tym roku
hitem na naszym wigilijnym
stole będą półotwarte wigilijne pieczone pierogi z
grochem i
kapustą . To najłatwiejsze pierogi jakie możecie zrobić na wigilijny stół!

Zachwycają mnie do łez utwory, które nadsyłacie na konkurs Noël, noël 2016 . Słucham ich pisząc świąteczne posty na blog, wymyślając nowe dania na Wigilię, czytając piękne książki kulinarne, które ukazały się ostatnio. Posłuchajcie ze mną zjawiskowego głosu
Marii Mena w "
Home for Christmas" z singla, który artystka wydała w 2010 roku (Monika, dziękuję za ten piękny utwór!)...Przez ostatnie dwa lata najpiękniejszymi przedświątecznymi Wigiliami były te u
Marka Flisińskiego w Water &Wine w Cisowie w 2015 i 2014 roku . W tym roku najbardziej wyczekiwaną była Blogowigilia, czyli spotkanie blogerów wszelkich branż, które co roku organizują
Ilona Patro i
Anna Samsonowicz. W 2016 wróciliśmy niejako "do korzeni" i zamiast bufetu z daniami przygotowanymi przez firmę cateringową każdy przyniósł własne wypieki, dania i trunki na wspólny, świąteczny stół . Miałam zabrać ze sobą mój ukochany
groch z
kapustą, który jest absolutnym
hitem wszystkich przedświątecznych spotkań (także w szkołach moich dzieci). Dopiero w ostatniej chwili okazało się, że nie będzie na miejscu kuchni, w której mogłabym podgrzać garnek tego specjału. Tak powstała nowa, jak się okazało szalenie atrakcyjna wersja tego wigilijnego klasyka -
groch z
kapustą podałam w formie półotwartych pieczonych pierogów.

Jakże często się zdarza, że słyszę coooo? na pytanie czy jadacie
groch z
kapustą na Wigilię? A to stare, polskie danie świąteczne. Od 2008 roku potrawa jest wpisana na listę produktów tradycyjnych województwa łódzkiego . W XIX wieku w łódzkiem, szczególnie okolicach Łowicza i Dmosina
groch z
kapustą często jadano w czasie postu . W zależności od zamożności domu, często dodatkowo danie kraszono skwarkami, sadłem albo najbiedniej, samym
olejem.
Groch z
kapustą jadano w Wigilię i pierwszy dzień Świąt Bożego Narodzenia, a bywało, że i na Wielkanoc. W moim rodzinnym domu
groch z
kapustą to jedno z najstarszych, najbardziej ulubionych dań wigilijnych i jadamy go do dziś tylko tego dnia. Była to pierwsza potrawa wigilijna, którą nauczyłam się samodzielnie przygotowywać w wieku ok 14 lat. Nie wiem skąd wzięło się to danie w moim domu, zakładam, że musiało być znane także na wschodzie i Kresach, skąd pochodzi moja rodzina i wiele naszych tradycji kulinarnych. To cudowne danie, bez którego nie wyobrażam sobie naszego wigilijnego stołu.

Jak smakuje
groch z kapustą?To wyjątkowa potrawa. W smaku jest leciutko słodkawa, mocno
maślana i kremowa, ciut
pieprzna. Danie ma dość gładką strukturę, choć nie miksuję go mikserem, a staram się dość dobrze rozgotować, niemal na krem. Jadamy je na gorąco w wieczór wigilijny jako jedno z najważniejszych dań. I zawsze staram się ugotować "za dużo"
grochu z
kapustą, żeby zostało trochę na kolejny dzień. Niekoniecznie mi się to udaje. W tym roku jednak
groch z
kapustą podam w formie pieczonej w półotwartych krucho-
drożdzowych pierogach. Pierogi pieczone są świetne zarówno na gorąco do barszczu, jak i na zimno, do podjadania po Pasterce .Jeśli podoba Ci się pomysł podania pieczonych pierogów, proszę zajrzyj tez do przepisu na kruche pieczone pierogi z
kapustą i
grzybami, wspaniałe!Krucho-
drożdżowe pierogi z farszem z
grochu z
kapustą są delikatne, mięciutkie, chrupiące na zewnątrz. Ciasto ładnie rośnie w trakcie pieczenia i pierogi otwierają się przybierając "uśmiechnięty" wyraz. To wyśmienity dodatek do wigilijnego czerwonego barszczu podanego w filiżance. Jeśli planujesz firmowe lub szkolne składkowe spotkania wigilijne, koniecznie zanieś takie pierogi, zachwycą każdego!proporcje na ok 50 pierogów150g połówek
grochu150g
kapusty kiszonej - postaraj się kupić bez
marchewki, która nieładnie wygląda w tej potrawie2 małe
cebule2 łyżki
masłasól,
pieprz,
cukierPołówki
grochu zalej w niewielkim rondelku zimną
wodą na 30 min. Odcedź, wlej świeżą
wodę (ok 2cm powyżej jego powierzchni) i ugotuj na maleńkim ogniu do miękkości - trwa to ok 20-25 minut. Na początku nie mieszaj, dopiero ok 5 minut przed końcem, gdy
groch jest juz niemal miękki mieszaj stale, by
groch nie przywarł do dna. Pod koniec dodaj 1/2 łyżeczki
soli,
groch powinien już wówczas się rozpadać i zamieniać w mus.
Kapustę bardzo dokładnie odciśnij, posiekaj drobno, przełóż do większego garnka i zalej
wodą (
wodą (podobnie jak
groch, ok 2-3 cm nad powierzchnie), dodaj 1/2 łyżki
masła i świeżo mielony
pieprz.
Cebulę pokrój w kosteczkę przesmaż na jasno-złoto na 1 łyżce
masła, przełóż do
kapusty i gotuj do miękkości - ok 30 minut, gdyby ubywało
wody, dolewaj nieco wrzątku. Pod koniec gotowania
kapusta będzie miękka, niezbyt wilgotna.Gdy wszystkie składniki będą miękkie, przełóż
groch do
kapusty, włóż pozostałe
masło, ok 1 łyżeczki
cukru (do smaku), dopraw szczyptą
soli i gotuj razem na krem ok 5-10 minut cały czas mieszając. Gdy potrawa będzie już bardzo kremowa, odstaw ją do całkowitego wystudzenia.
Groch z
kapusta możesz przygotować 2-3 dni wcześniej i schować do lodówki bez przykrycia. Wówczas jeszcze ciut wyschnie i będzie lepszy do faszerowania pierogów.Ciasto na krucho-
drożdżowe pierogi400g
mąki typ 650150g
masła50g świeżych
drożdży3 łyżki gęstej, kwaśnej
śmietany 18%2 łyżeczki
cukru1 łyżeczka
soli2
jajka + 1
żółtkodo smarowania: 1
żółtko + 3 łyżki
mleka + 2 łyżki
makuMąkę posiekaj z
masłem, dodaj
drożdże rozpuszczone w
śmietanie z
cukrem,
sól,
jajka i
żółtka. Zagnieć spójne ciasto (będzie dość kleiste) i odstaw do wyrośnięcia na godzinę w misce przykrytej ściereczką. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wałkuj je partiami na lekko omączonym blacie na grubość ok 3 mm i wykrawaj okrągłe placuszki. Na środku każdego placuszka ułóż łyżeczkę farszo z gruchu i
kapusty, ściśle zlep boki pierożka, a środek już nieco niedokładnie. Układaj pierożki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryj ściereczką i odstaw na kolejne 20 minut do podrośnięcia. W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 180°C.Tuż przed pieczeniem, posmaruj każdy pierożek
żółtkiem rozmąconym z 3 łyżkami
mleka i posypuj
makiem. Piecz ok. 15-20 min - do zezłocenia. Gorące pierogi zdejmuj z blachy i studź na kratce. Podawaj gorące lub na zimno. Pierożki można upiec rano w dniu Wigilii, a w ostatniej chwili przed podaniem podgrzać przez kwadrans w piecu.___________________________________inspirowane kuchnią Water&Wine