ßßß Cookit - przepis na Tort jagodowy na roczek

Tort jagodowy na roczek

nazwa

Wykonanie

Nasz Wnusio ma dopiero pół roczku, a więc Roczek przed nim:)
Dziś nie wiemy jaki prezent sprawiłby mu radość, bo tego się jeszcze od niego nie dowiemy...
Ale my najbliżsi będziemy chcieli wtedy zrobić mu jakąś niespodziankę.
To, że prezent na roczek będzie, to pewne, ale oprócz prezentu może będzie ciacho, a może nawet tort :)
Goście na pewno chętnie się nim poczęstują.
A może uda się zrobić ciacho jeszcze smaczniejsze ?
Składniki na biszkopt :
4 jajka
1 niepełna szklanka cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
1 szklanka mąki pszennej
4 łyżki wody
Przygotowanie:
Białka oddzielić od żółtek
Do żółtek dodawać stopniowo cukier, po łyżce wody i ucierać
Połączyć mąkę z proszkiem i dodawać przesiane po łyżce do utartych żółtek
Białka ubić ze szczyptą soli i dodać do masy żółtkowo-mącznej- wmieszać ostrożnie, by białka nie opadły
Upiec w temp.180 *C przez około 30 min.- przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem.
Składniki na krem:
2 serki mascarpone po 250 g
jogurt grecki - 180 g
cukier puder
dodatkowo jagody, śmietana 36% ok. 150 ml
Przygotowanie:
Do 1 serka mascarpone dodać jogurt i go dokładnie ubić, można dodać łyżkę lub dwie cukru pudru
Odjąć 3/4 kremu i zachować, do reszty dodać drugi serek mascarpone i 4-5 łyżek jagód ( u mnie rozmrożone) i dokładnie je utrzeć na krem jagodowy
Upieczony biszkopt przekroić na 3 części, ta 3 była u mnie najmniejsza, bo biszkopt urósł mi w "czubek"
Pierwszą część ciasta ułożyć na kloszu, nasączyć, posmarować częścią białego kremu, na to położyć drugą część biszkoptu, nasączyć, posmarować kremem jagodowym, położyć najmniejszą część biszkopta i posmarować resztą białego kremu, udekorować jagodami
Gotowe biszkopty przekroić na pół, posmarować je ubitą śmietaną tortową, ( jeśli potrzeba to z tej śmietany można zrobić jeszcze dekoracje na wierzchu ciasta) obłożyć nimi ciasto, zawiązać wstążką.
Potrzebujemy również cytrynę do zrobienia syropu do nasączenia biszkopta oraz gotowe biszkopty- paluszki.
Biszkopt upiekłam w foremce o średnicy 25 cm, a lepsza byłaby 23 cm. Ciasto byłoby wyższe.
Nasz Wnusio :)
Źródło:http://prostepotrawy.blogspot.com/2017/01/tort-jagodowy-na-roczek.html