Wykonanie
Składnikispód350 g
mąki pszennej200 g zimnego
masła100 g
cukru pudru1 łyżka gęstej kwaśnej
śmietany 18%2
żółtkakrem
chałwowo-
czekoladowy150 g
chałwy waniliowej100 g
białej czekolady100 g
śmietany 36%100 g
mascarponedo posypania50 g
chałwy waniliowejfrużelina wiśniowa100 gwiśni mrożonych75 ml
wody2 łyżki
cukru1/2 łyżeczki
mąki ziemniaczanejWykonaniespódoddzielić
białka i
żółtkawymieszać
mąkę,
cukier puder i
masło, a po chwili dodać
żółtka i
śmietanę. Szybko zagnieść by masa się nie nagrzała, ponieważ to kruche ciasto. Można do tego użyć miksera na średnich obrotach – ładnie i szybko łączy składniki na papierze do pieczenia rozwałkować ciasto na grubość ok 6 mmodmierzyć prostokąt wielkości 25 na 30 cm i dociąć ciastociasto, które odkroimy powinno nam idealnie wystarczyć na wykonanie niewielkiego rantu. Odcięte ciasto wałkujemy dłońmi w niewielki wałeczek i układamy na brzegach. Następnie przyciskamy widelcem, by spłaszczyć nieco wałek i stworzyć wzorek. Ciasta starczy na pojedynczy wałeczek – na pewno nie wystarczy go nam na zawinięcie warkocza, natomiast ja zdecydowanie polecam na mazurkach robienie jak najmniejszych ozdobnych rantów – wtedy więcej mazurka będzie pokryte masąpapier do pieczenia z
ciastem przekładamy na blachęspód piec w 200ºC przez 20 min, aż do złotego rumianego koloruspód wystudzićkrem
chałwowo-
czekoladowyśmietanę umieścić w szklanej lub metalowej misce nad kąpielą
wodną (tutaj trochę wskazówek o roztapianiu w kąpieli
wodnej) oraz dodać posiekaną lub drobno połamaną
białą czekoladę i pokruszoną
chałwę. Zostawić do roztopienia, czasem mieszając. Trzymać jak najniższą temperaturę konieczną do roztopienia, aby nie przegrzać
białej czekolady (jest delikatna)masę przestudzić, aż będzie letniadodać
serek mascarpone i dokładnie wymieszaćkrem rozsmarować na kruchym spodzie, a następnie pokruszyć na niego 50 g
chałwyumieścić w lodówce do stężeniafrużelinia wiśniowa w garnuszku umieścić
wiśnie z połową
wody oraz
cukrem. Podgrzewać przez około 1 minutę w kubku rozrobić drugą połowę
wody z
mąką ziemniaczanąwodę z
mąką wlać do
wiśni. Trzymać na małym ogniu czekając aż całość zacznie się gotować i wtedy gotować jeszcze przez około 2 minuty, by pozbyć się smaku surowej
mąki i aż frużelina stanie się szklista. Mieszać delikatnie od czasu do czasu. Frużeliny nie należy gotować zbyt długo, by
wiśnie się nie rozpadłynastępnie frużelinę odstawić do wystudzenia na mazurku zrobić kleksy z
wiśni i strużki z frużeliny