ßßß Cookit - przepis na Mazurek z kremem chałwowym z białą czekoladą i wiśniami

Mazurek z kremem chałwowym z białą czekoladą i wiśniami

nazwa

Wykonanie

Składniki
spód
350 g mąki pszennej
200 g zimnego masła
100 g cukru pudru
1 łyżka gęstej kwaśnej śmietany 18%
2 żółtka
krem chałwowo-czekoladowy
150 g chałwy waniliowej
100 g białej czekolady
100 g śmietany 36%
100 g mascarpone
do posypania
50 g chałwy waniliowej
frużelina wiśniowa
100 gwiśni mrożonych
75 ml wody
2 łyżki cukru
1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Wykonanie
spód
oddzielić białka i żółtka
wymieszać mąkę, cukier puder i masło, a po chwili dodać żółtka i śmietanę. Szybko zagnieść by masa się nie nagrzała, ponieważ to kruche ciasto. Można do tego użyć miksera na średnich obrotach – ładnie i szybko łączy składniki na papierze do pieczenia rozwałkować ciasto na grubość ok 6 mm
odmierzyć prostokąt wielkości 25 na 30 cm i dociąć ciasto
ciasto, które odkroimy powinno nam idealnie wystarczyć na wykonanie niewielkiego rantu. Odcięte ciasto wałkujemy dłońmi w niewielki wałeczek i układamy na brzegach. Następnie przyciskamy widelcem, by spłaszczyć nieco wałek i stworzyć wzorek. Ciasta starczy na pojedynczy wałeczek – na pewno nie wystarczy go nam na zawinięcie warkocza, natomiast ja zdecydowanie polecam na mazurkach robienie jak najmniejszych ozdobnych rantów – wtedy więcej mazurka będzie pokryte masą
papier do pieczenia z ciastem przekładamy na blachę
spód piec w 200ºC przez 20 min, aż do złotego rumianego koloru
spód wystudzić
krem chałwowo-czekoladowy
śmietanę umieścić w szklanej lub metalowej misce nad kąpielą wodną (tutaj trochę wskazówek o roztapianiu w kąpieli wodnej) oraz dodać posiekaną lub drobno połamaną białą czekoladę i pokruszoną chałwę. Zostawić do roztopienia, czasem mieszając. Trzymać jak najniższą temperaturę konieczną do roztopienia, aby nie przegrzać białej czekolady (jest delikatna)
masę przestudzić, aż będzie letnia
dodać serek mascarpone i dokładnie wymieszać
krem rozsmarować na kruchym spodzie, a następnie pokruszyć na niego 50 g chałwy
umieścić w lodówce do stężenia
frużelinia wiśniowa w garnuszku umieścić wiśnie z połową wody oraz cukrem. Podgrzewać przez około 1 minutę w kubku rozrobić drugą połowę wody z mąką ziemniaczaną
wodę z mąką wlać do wiśni. Trzymać na małym ogniu czekając aż całość zacznie się gotować i wtedy gotować jeszcze przez około 2 minuty, by pozbyć się smaku surowej mąki i aż frużelina stanie się szklista. Mieszać delikatnie od czasu do czasu. Frużeliny nie należy gotować zbyt długo, by wiśnie się nie rozpadły
następnie frużelinę odstawić do wystudzenia na mazurku zrobić kleksy z wiśni i strużki z frużeliny
Źródło:https://fotokulinarnie.pl/przepisy/mazurek-z-kremem-chalwowym-z-biala-czekolada-i-wisniami