ßßß
Składniki:Biszkopt, średnica 28 cm:– 8 jajek, białka i żółtka oddzielnie– 1,2 szklanki cukru– 1,2 szklanki mąki pszennej– 0,4 szklanki mąki ziemniaczanejWykonanie:Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiać.Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając.Dodać delikatnie mąkę i wymieszać.Piec w temperaturze 160ºC przez około 40 minut (do tzw. suchego patyczka).Do przełożenia:– konfitura wiśniowa,– 1 l śmietany 36%;– 0,5 łyżki cukru pudru– różowy barwnikZ biszkoptu wyciąć kształt świnki peppy, przekroić na pół. Dół biszkoptu nasączyć sokiem malinowym lub herbatą, posmarować konfiturą wiśniową i warstwą różowej bitej śmietany. Położyć drugą część biszkoptu wierzch i boki wysmarować bitą śmietaną. Resztę bitej śmietany zabarwić na ciemniejszy różowy kolor i zrobić kształt buzi, oczu, noska.Smacznego