Wykonanie
Dwa lata, jak ten czas leci. Pamiętam jak P. zawoził mnie do szpitala, gdy zaczęłam rodzić, jakby to było dziś, a to już 2 piękne lata życia naszej Zuzi. Mała Zuzia jest wielką fanką
świnki peppy, więc nie było innego wyjścia, tort musiał chociaż trochę przypominać jej ulubioną postać z bajki i tak powstał wspólnymi siłami tort świnka peppa. Bez dużych dodatków, lekki
biszkopt przełożony
konfiturą wiśniową i
bitą śmietaną. Czasami najprostsze rozwiązania są najlepsze. Dziecko było chyba najbardziej szczęśliwe, gdy ujrzało swój tort. Nie wiem na ile była świadoma tego co się dzieje, ale wiem, że na pewno była szczęśliwa i mi to wystarczy. Nie ma nic piękniejszego od szczerej radości dziecka, bo takie nie udajeP. wykrawał kształt
tortu i wykańczał dekoracje. Wspólne przygotowanie jest wiele przyjemniejsze niż zakup idealnie wykonanego
tortu.
Składniki:
Biszkopt, średnica 28 cm:– 8
jajek,
białka i
żółtka oddzielnie– 1,2 szklanki
cukru– 1,2 szklanki
mąki pszennej– 0,4 szklanki
mąki ziemniaczanejWykonanie:
Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiać.
Białka oddzielić od
żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać
cukier, dalej ubijając. Dodawać po kolei
żółtka, nadal ubijając.Dodać delikatnie
mąkę i wymieszać.Piec w temperaturze 160ºC przez około 40 minut (do tzw. suchego patyczka).Do przełożenia:–
konfitura wiśniowa,– 1 l
śmietany 36%;– 0,5 łyżki
cukru pudru– różowy barwnikZ
biszkoptu wyciąć kształt
świnki peppy, przekroić na pół. Dół
biszkoptu nasączyć
sokiem malinowym lub
herbatą, posmarować
konfiturą wiśniową i warstwą różowej
bitej śmietany. Położyć drugą część
biszkoptu wierzch i boki wysmarować
bitą śmietaną. Resztę
bitej śmietany zabarwić na ciemniejszy różowy kolor i zrobić kształt buzi, oczu, noska.Smacznego