Wykonanie
Domowe
biszkopty są łatwe do zrobienia, bardzo smaczne, a na dodatek nie mają zbędnych składników. Możecie zrobić je podłużne lub okrągłe.
Biszkopty/ok.30sztuk, źródło /3
jajka (
białka i
żółtka oddzielnie)80 g
cukru pudru75 g
mąki pszennej, przesianejdodatkowo-
cukier puder do obsypaniaOddzielić
białka od
żółtek.
Białka ubić na sztywno. Dodać
cukier puder (stopniowo, na 2-3
razy, najlepiej przesiewać sitkiem) i ubijać do połączenia. następnie dodać
żółtka i ubijać do połączenia.Następnie przesiewać do masy stopniowo
mąkę, mieszać delikatnie szpatułką do połączenia.Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego z nasadką z okrągłą dużą dziurką. Na papierze do pieczenia wyciskamy ok. 8-10cm podłużne
ciastka zostawiając
między nimi odstępy.Oprószyć
cukrem pudrem (za pomocą sitka) i pozostawić na 5 minut. Po tym czasie ponownie oprószyć
cukrem pudrem.Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180ºC na ok. 13-15 minut (do zarumienienia).
Przypominam o KONKURSIE