Wykonanie
Tort zrobił wrażenie na gościach. Jest połączeniem lekkiego
biszkoptu z masą
jagodową i
śmietanową. Dodatkowo boki zostały wyłożone roladkami z
jagodami w żelu. Taki tort sprawdzi się na rodzinnych uroczystościach.
Biszkopt:5
jajek2/3 szklanki
cukru2/3 szklanki
mąki pszennej1/4 szklanki
mąki ziemniaczanejRolada jagodowa:4
jajka0,5 szklanki
cukru2/3 szklanki
mąki pszennej1 łyżeczka
proszku do pieczenia250 g
jagód w żelu lub
konfitury jagodowej (klik)1 łyżeczka
żelatyny1 łyżka
wodyKrem:750 ml
śmietany 36%24 g
śmietan fixu125 g
serka mascarpone2 łyżki
cukru pudru1 łyżka
żelatyny300 g
jagódDodatkowo:8 łyżek
likieru o smaku pinacolady CANARI (klik)200 g
borówek amerykańskich
Biszkopt:
Białka oddzielamy od
żółtek.
Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dosypujemy
cukier. Gdy piana jest lśniąca i błyszcząca dodajemy kolejno po jednym
żółtku, miksujemy na wolnych obrotach.
Mąki przesiewamy przez sitko, wsypujemy partiami do masy. Mieszamy szpatułką do połączenia się składników. Robimy to delikatnie, aby masa nam nie opadła. Masę przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 24 cm. Wyrównujemy i wstawiamy do nagrzanego do 160*C piekarnika. Pieczemy przez 35-40 minut. Po tym czasie wyjmujemy
biszkopt z piekarnika, upuszczamy na podłogę z wysokości ok. 50 cm.
Biszkopt wstawiamy do wyłączonego i uchylonego piekarnika. Studzimy i kroimy na 3 blaty.
Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej.Rolada jagodowa:
Białka oddzielamy od
żółtek.
Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dosypujemy
cukier. Gdy piana jest już sztywna dodajemy
żółtka. Miksujemy na wolnych obrotach. Wyłączamy mikser i dosypujemy partiami przesiana
mąkę z
proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy szpatułką. Masę przelewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blasze o wymiarach 35x35 cm. Pieczemy w nagrzanym do 180*C piekarniku przez 12 minut. Jeszcze ciepły
biszkopt odwracamy na czystą ściereczkę. Zdejmujemy papier do pieczenia. Jeszcze ciepła roladę zawijamy w ściereczkę. Pozostawiamy do wystygnięcia.
Żelatynę mieszamy z odrobiną zimnej
wody, zostawiamy do napęcznienia. Następnie rozpuszczamy ją w kąpieli
wodnej. Dodajemy do
jagód w żelu lub
konfitury. Rozwijamy roladę i dokładnie smarujemy ją
jagodami. Zwijamy i wstawiamy do lodówki. Roladę najlepiej przygotować dzień wcześniej.Krem:
Żelatynę mieszamy z odrobiną zimnej
wody, pozostawiamy do napęcznienia. Następnie rozpuszczamy w kąpieli
wodnej.
Śmietanę miksujemy z usztywniaczem i
cukrem pudrem. Dodajemy
serek mascarpone, mieszamy na wolnych obrotach. Odkładamy 1/3
śmietany do osobnej miski. Wlewamy 1 łyżeczkę rozpuszczonej
żelatyny. Do pozostałej części dodajemy
jagody oraz resztę
żelatyny , miksujemy do połączenia składników.Złożenie
tortu:Na płaskim blacie układamy jeden płat
biszkopta. Nasączamy go 4 łyżkami
likieru o smaku pinacolady.
Biszkopt smarujemy połową kremu
jagodowego. Przykrywamy go kolejnym blatem ciasta. Znów nasączamy 4 łyżkami
likieru. Smarujemy samą
śmietaną. Układamy ostatni placek
biszkopta. Wierzch oraz boki wykańczamy reszta kremu
jagodowego. Roladę dzielimy na 11 kawałków. Każdy przykładamy do
boków tortu. Na wierchu
tortu wykładamy
borówki amerykańskie do dekoracji.