ßßß Cookit - przepis na Muffinki:

Muffinki:

nazwa

Wykonanie

Mocno czekoladowe muffinki z obłędnie jagodowym kremem. Najlepszą recenzją kremu jest chyba wyjadanie go przez domowników jeszcze podczas przygotowań:) Nie za słodkie nie za kwaśne, takie w sam raz;) Na pewno zachwycą zarówno tych młodszych jak i starszych gości. Polecam;)
Składniki:
Krem:
150 gram borówek
40 gram cukru
pół łyżeczki kwasku
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w 2 łyżkach wody
2 łyżki żelatyny rozpuszczonej w 2 łyżkach gorącej wody
250 gram serka mascarpone
Wykonanie: Jagody wymyć i wymieszać z cukrem, podgrzewać na małym ogniu do roztopienia się cukru. Owoce ściągnąć z ognia i zblendować. Do zblendowanych owoców dodać kwasek cytrynowy i rozpuszczoną mąkę ziemniaczaną, dokładnie wymieszać i postawić na ognień, podgrzewać do momentu zagotowania się. Zdjąć z ognia, odrobinę frużeliny wymieszać z żelatyną (aby nie było grudek) i wmieszać do całości, ostudzić. Następnie wymieszać mascarpone z frużeliną i gotowy krem schłodzić w lodówce.
Muffinki:
200 gram mąki pszennej
100 gram kakao
łyżeczka proszku do pieczenia
110 gram cukru pudru
2 jajka
100 ml oleju słonecznikowego
225 ml mleka
Wykonanie: Mąkę, kakao, proszek do pieczenia i cukier puder przesiać. W drugiej misce wymieszać jajka z olejem i mlekiem. Suche składniki połączyć ze składnikami mokrymi, do uzyskania jednolitej masy. Masę nakładać do papilotek do 3/4 ich wysokości. Piec w temperaturze 200 stopni przez 20 minut. Następnie dobrze wystudzić i udekorować kremem.
Źródło:http://krakowskiesmaki.blogspot.com/2014/07/muffinki-czekoladowe-z-kremem-jagodowym.html