Wykonanie
Zrobiłam zakupy w sklepie www.frisco.plGłównie
orzechy,
migdały i kandyzowane
owoce. To wygodna forma zakupów :)Oferta sklepu jest bardzo szeroka.Nie trzeba wychodzić z domu by
mieć to co właśnie potrzebujemy.Zaoszczędzony czas poświęciłam na upieczenie pysznego panforte.Zapraszam.A
kawa tchibo będzie do tego wspaniałym dodatkiem :)
W całym domu pachnie
ciastem i
kawą... Składniki :60 g
mąki pszennej30 g
masła100 g
cukru trzcinowego150 g
miodu wielokwiatowego130 g
orzechów laskowych (nieobranych)130 g
migdałów nieobranych100 g
migdałów obranych (mogą być posiekane)70 g suszonych fig lub
daktyli150 g kandyzowanych
owoców np.
cytryny,
pomarańcze,
imbirłyżka
kakaołyżeczka
cynamonuszczypta startej
gałki muszkatołowej ( nie więcej niż pół łyżeczki)zmielone
goździki ( nie więcej niż pół łyżeczki)szczypta mielonego
imbirucukier puder do posypania
Przygotowanie:W dużym naczyniu wymieszać
orzechy,
owoce kandyzowane, pokrojone
figi lub
daktyle,
mąkę,
kakao i
przyprawy- ważne by każdy składnik został pokryty
mąkąNastępnie na małym ogniu stop
masło z
cukrem i
miodem- uważać by temp. nie była zbyt wysoka ( co najwyżej 120 *C), bo ciasto będzie twardeTak przygotowany
syrop wlać do miski z
bakaliami i dokładnie wymieszaj- każdy składnik powinien być zatopiony w
syropieGotowa masę przelej do okrągłej formy wyłożonej papierem do pieczeniaPiecz w temp. 160*C przez 40-45 min.- sygnałem upieczenia są pojawiające się pęcherzyki na powierzchni ciastaCiasto odstawić na 4-5 godz. dopiero wtedy kroimy.
Przepis znalazłam w jakiejś kolorowej gazecie, ale podobny znajdziecie na Moich Wypiekach.Ciasto jest dość twarde, dlatego polecam głownie tym którzy mają mocne zęby :)Jak tylko coś mi zostanie, to włożę do słoja, za kilka dni
zrobi się na pewno kruchsze.Moje uwagi:ciasto lepiej piec krócej niż za długo, bo będzie twardedodane
owoce kandyzowane podczas pieczenia dodatkowo stwardniały, może lepszym i tańszym dodatkiem byłby
rodzynki czy
żurawina (kiedyś na pewno wypróbuje taką wersję), a kandyzowany
imbir zachował miękkość.