Wykonanie
czyli pierniczki po niemieckuPrzepis rewelacyjny, na pewno
będę do niego wracała w każde święta. Pierniczki są mięciutkie z pikantną nutą i aromatem
migdału. Po prostu genialne.przepis pochodzi z tej stronySkładniki:250 g
mąki pszennej85g mielonych
migdałów2 łyżeczki mielonego
imbiru1 łyżeczka
cynamonu1 łyżeczka
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
sody1/4 łyżeczki mielonych
goździków1/4 łyżeczki
gałki muszkatołowej1/8 łyżeczki
czarnego pieprzu200 ml płynnego
miodu85 g
masłaskórka otarta z jednej
cytryny lub jak kto woli sok z niej
Miód i
masło podgrzać aby się rozpuściły i połączyły.
Przyprawy zmielić (chyba że posiadamy wszystkie zmielone) i połączyć z płynnym
masłem z
miodem. Ciasto zagniatamy i pozostawiamy do ostygnięcia, wtedy lekko zgęstnieje. Gdy ostygnie formujemy kulki wielkości
orzecha włoskiego i układamy na blaszce lekko je spłaszczając. Pieczemy maksymalnie 15 minut w temperaturze 180 stopni uważając by się zbytnio nie spiekły (jaśniejsze są smaczniejsze).Upieczone polewamy lukrem.
lukier:
cukier puder i odrobina przegotowanej
wodyMasa lukrowa powinna być dość gęsta- aby ciężko spływała z łyżki ale jednocześnie by dała się rozsmarować na ciasteczkach.