ßßß
Składniki:250 g mąki pszennej85 g mielonych migdałów2 łyżeczki mielonego imbiru1 łyżeczka cynamonu1 łyżeczka proszku do pieczenia1/2 łyżeczki sodyszczypta mielonych goździkówszczypta gałki muszkatołowejszczypta czarnego pieprzu200 ml płynnego miodu85 g masłaskórka otarta z jednej cytrynyW misce wymieszaj mąkę, migdały, proszek do pieczenia, sodę i wszystkie przyprawy.
Do drugiej miski wlej miód, dodaj masło i podgrzej w kąpieli wodnej. Kiedy Masło się rozpuści zdejmij z garnka.
Ciepłą mieszankę wlej do mąki i dokładnie wymieszaj razem ze skórką z cytryny. Ciasto przykryj i odstaw do wystygnięcia, powinno zgęstnieć.
Podziel ciasto na porcje ok 25 g i formuj z nich kuleczki (jest to wielkość orzecha włoskiego). Kuleczki układaj w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie każdą z nich lekko spłaszcz ręką. Ja z połowy ciasta wycięłam serduszka. Powinno wyjść około 30 ciasteczek. Piecz w 180°C przez około 15 minut (czas zależy od piekarnika)*. Po wyjęciu z piekarnika pozostaw ciasteczka przez chwilę na blaszce (będą lepiej odchodziły od papieru), a potem wystudź na kratce.*Ciastka po upieczeniu powinny być bardzo miękkie, sprawiać wrażenie niedopieczonych.
Przygotuj lukier. Cukier puder wymieszaj z gorącą wodą. Powinien powstać dość rzadki lukier.
Zimne ciasteczka maczaj w lukrze (górną stroną) i odkładaj na kratkę, żeby nadmiar lukru ociekł, a ten na ciasteczkach zastygł.
SMACZNEGO!




źródło: Lebkuchen