Wykonanie
Lebkuchen, to Niemieckie pierniczki, które są naprawdę pyszne - inne niż te nasze Polskie, ale równie warte wypróbowania. Przyznam, że z tego przepisu smakują inaczej niż kupne Lebkuchen, jednak nie jest to wcale minusem. Pierniczki są mięciutkie i rozpływają się w ustach.Zaletą jest na pewno to, że nie trzeba ich przygotowywać dużo wcześniej przed Świętami, bo nie potrzebują czasu na zmięknięcie. Można je jeść już tego samego dnia - jednak najlepsze są na drugi dzień. Moim zdaniem warto jest je zrobić z podwójnej porcji, bo z jednej wychodzi ich zdecydowanie za mało - wystarczy, że zje się jedno
ciastko, a ręka sięga po drugie ;)
Składniki:250 g
mąki pszennej85 g mielonych
migdałów2 łyżeczki mielonego
imbiru1 łyżeczka
cynamonu1 łyżeczka
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
sodyszczypta mielonych
goździkówszczypta
gałki muszkatołowejszczypta
czarnego pieprzu200 ml płynnego
miodu85 g
masłaskórka otarta z jednej
cytrynyW misce wymieszaj
mąkę,
migdały,
proszek do pieczenia,
sodę i wszystkie
przyprawy.
Do drugiej miski wlej
miód, dodaj
masło i podgrzej w kąpieli
wodnej. Kiedy
Masło się rozpuści zdejmij z garnka.
Ciepłą mieszankę wlej do
mąki i dokładnie wymieszaj razem ze
skórką z cytryny. Ciasto przykryj i odstaw do wystygnięcia, powinno zgęstnieć.
Podziel ciasto na porcje ok 25 g i formuj z nich kuleczki (jest to wielkość
orzecha włoskiego). Kuleczki układaj w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie każdą z nich lekko spłaszcz ręką. Ja z połowy ciasta wycięłam serduszka. Powinno wyjść około 30
ciasteczek. Piecz w 180°C przez około 15 minut (czas zależy od piekarnika)*. Po wyjęciu z piekarnika pozostaw
ciasteczka przez chwilę na blaszce (będą lepiej odchodziły od papieru), a
potem wystudź na kratce.*
Ciastka po upieczeniu powinny być bardzo miękkie, sprawiać wrażenie niedopieczonych.
Przygotuj
lukier.
Cukier puder wymieszaj z gorącą
wodą. Powinien powstać dość rzadki
lukier.
Zimne
ciasteczka maczaj w lukrze (górną stroną) i odkładaj na kratkę, żeby nadmiar lukru ociekł, a ten na ciasteczkach zastygł.
SMACZNEGO!
źródło: Lebkuchen