ßßß

Pyszne ciasteczka owsiane, nie za słodkie, ale bardzo wciągające! Mają w sobie pyszne suszone mango i kandyzowaną pomarańczę, dzięki czemu są pięknie złoto-pomarańczowe i smakują .. sami sprawdźcie! Do moich dodałam też nieco cynamonu i imbiru i więc pachną Świętami ;)(ok 20 dużych ciastek lub 35 mniejszych)1,5 szklanki płatków owsianych1 szklanka mąki (użyłam orkiszowej, może być dowolna)100g roztopionego masła lub 100ml oleju z orzechów włoskich2 jajka1/2 szklanki posiekanego suszonego mango3-4 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej2/3 szklanki posiekanych orzechów (użyłam włoskich)1/2 szklanki miodu1 łyżeczka sody oczyszczonej1 płaska łyżeczka soli1/2 łyżeczki cynamonu i imbiru, opcjonalnie2-3 łyżek otrębów lub zarodków pszennych, opcjonalnie (jeśli chcecie by miały więcej błonnika i były jeszcze zdrowsze!)Piekranik nagrzewamy do 180*C.Masło podgrzewamy z miodem i przyprawami i odstawiamy do przestudzenia.Do dużej miski wsypujemy płatki, mąkę, otręby, mango, skórkę pomarańczową, orzechy, sól i sodę. Dodajemy jajka i masę maślaną. Mieszamy dużą łyżką aż składniki dobrze się połączą i powstanie lekko kleista masa. Z masy formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego i układamy w odstępach na wyłożoną papierem do pieczenia blaszce. Spłaszczamy .Pieczemy ok 10-15 minut (w zależności od wielkości i grubości ciasteczek), aż brzegi ciastek lekko się zrumienią. Gotowe! (po wystudzeniu twardnieją)
szybkie ciacha dyniowo-orzechowe
miękkie pierniczki migdałowo-pomarańczowe
megachrupiące owsiane ciacha z orzechami
mega zdrowe ciacha z czekoladą, orzechami, żurawiną i.. fasolą!