ßßß
 
            
         Kolejny przepis na ciasteczka last minute :) Orzechowe ciastka ze smakowitą konfiturą!Znajdziecie go również w mojej publikacji w grudniowym numerze Kuchnia. Magazyn dla smakoszy.Składniki:2 szklanki mąki pszennej1/2 szklanki cukru trzcinowego1 łyżeczka sody oczyszczonej1 łyżeczka cynamonupo 0,5 szklanki orzechów włoskich i migdałówodrobina startego świeżego imbiru4 łyżki masłaszczypta soli1 jajkododatkowo:konfitura śliwkowacukier puder
Kolejny przepis na ciasteczka last minute :) Orzechowe ciastka ze smakowitą konfiturą!Znajdziecie go również w mojej publikacji w grudniowym numerze Kuchnia. Magazyn dla smakoszy.Składniki:2 szklanki mąki pszennej1/2 szklanki cukru trzcinowego1 łyżeczka sody oczyszczonej1 łyżeczka cynamonupo 0,5 szklanki orzechów włoskich i migdałówodrobina startego świeżego imbiru4 łyżki masłaszczypta soli1 jajkododatkowo:konfitura śliwkowacukier puder Do dzieła:Orzechy ubijamy w moździerzu z łyżeczką brązowego cukru. Do niedużej miski przesiewamy mąkę, sodę oczyszczoną, sól oraz cynamon. W drugiej, większej misce miksujemy masło z pozostałym cukrem, aż do uzyskania puszystej konsystencji. Następnie dodajemy ubite orzechy, jajko, starty imbir i miksujemy, aż do połączenia składników. Możecie również zagnieść ciasto ręcznie.Ciasto dzielimy na 2-3 części, każdą z nich owijamy folią spożywczą i chowamy do lodówki na około 1 godz. W między czasie piekarnik rozgrzewamy do 180'C. Na posypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy ciasto na cieniutkie placki i wykrawamy z nich serduszka. Użyjcie dwóch wielkości foremek i w połowie ciasteczek zróbcie okienko.Na blachę wyłożoną papierem układamy ciasteczka i pieczemy ok. 5-8 min. Upieczone ciasteczka układamy na kratce, i kiedy będą już zupełnie wystudzone posypujemy je cukrem pudrem, a następnie nakładając po pół łyżeczki konfitury na pełne ciastko, przykrywamy je ciastkiem z okienkiem.
Do dzieła:Orzechy ubijamy w moździerzu z łyżeczką brązowego cukru. Do niedużej miski przesiewamy mąkę, sodę oczyszczoną, sól oraz cynamon. W drugiej, większej misce miksujemy masło z pozostałym cukrem, aż do uzyskania puszystej konsystencji. Następnie dodajemy ubite orzechy, jajko, starty imbir i miksujemy, aż do połączenia składników. Możecie również zagnieść ciasto ręcznie.Ciasto dzielimy na 2-3 części, każdą z nich owijamy folią spożywczą i chowamy do lodówki na około 1 godz. W między czasie piekarnik rozgrzewamy do 180'C. Na posypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy ciasto na cieniutkie placki i wykrawamy z nich serduszka. Użyjcie dwóch wielkości foremek i w połowie ciasteczek zróbcie okienko.Na blachę wyłożoną papierem układamy ciasteczka i pieczemy ok. 5-8 min. Upieczone ciasteczka układamy na kratce, i kiedy będą już zupełnie wystudzone posypujemy je cukrem pudrem, a następnie nakładając po pół łyżeczki konfitury na pełne ciastko, przykrywamy je ciastkiem z okienkiem.