Wykonanie


Pyszne
ciasteczka owsiane, nie za słodkie, ale bardzo wciągające! Mają w sobie pyszne suszone
mango i kandyzowaną
pomarańczę, dzięki
czemu są pięknie złoto-
pomarańczowe i smakują .. sami sprawdźcie! Do moich dodałam też nieco
cynamonu i
imbiru i więc pachną Świętami ;)(ok 20 dużych
ciastek lub 35 mniejszych)1,5 szklanki
płatków owsianych1 szklanka
mąki (użyłam orkiszowej, może być dowolna)100g roztopionego
masła lub 100ml
oleju z
orzechów włoskich2
jajka1/2 szklanki posiekanego suszonego
mango3-4 łyżki kandyzowanej
skórki pomarańczowej2/3 szklanki posiekanych
orzechów (użyłam włoskich)1/2 szklanki
miodu1 łyżeczka
sody oczyszczonej1 płaska łyżeczka
soli1/2 łyżeczki
cynamonu i
imbiru, opcjonalnie2-3 łyżek
otrębów lub
zarodków pszennych, opcjonalnie (jeśli chcecie by miały więcej błonnika i były jeszcze zdrowsze!)Piekranik nagrzewamy do 180*C.
Masło podgrzewamy z
miodem i
przyprawami i odstawiamy do przestudzenia.Do dużej miski wsypujemy
płatki,
mąkę,
otręby,
mango,
skórkę pomarańczową,
orzechy,
sól i
sodę. Dodajemy
jajka i masę
maślaną. Mieszamy dużą łyżką aż składniki dobrze się połączą i powstanie lekko kleista masa. Z masy formujemy kuleczki wielkości
orzecha włoskiego i układamy w odstępach na wyłożoną papierem do pieczenia blaszce. Spłaszczamy .Pieczemy ok 10-15 minut (w zależności od wielkości i grubości
ciasteczek), aż brzegi
ciastek lekko się zrumienią. Gotowe! (po wystudzeniu twardnieją)

szybkie ciacha
dyniowo-
orzechowe
miękkie pierniczki
migdałowo-
pomarańczowe
megachrupiące owsiane ciacha z
orzechami
mega zdrowe ciacha z
czekoladą,
orzechami,
żurawiną i..
fasolą!